Този път завинаги: Как да се отървете от лошия навик за 66 дни

Ако някога сте опитвали да се отървете от лош навик, то знаете колко трудно за постигане може да бъде това и колко разочароващ може да бъде провала. Това важи в особена сила за случаите, в които човек успява да се освободи от вреден навик си за кратко време, но по една или друга причина този навик отново става част от неговия живот на малко по-късен етап. Проблемът вероятно не се дължи на това, че нямате воля или че навикът е твърде дълбоко вкоренен в ежедневието ви, а на факта, че се отказвате твърде рано.

Изследователи от Лондонския университетски колеж са установили, че създаването на нов навик отнема 66 дни. На същия принцип, стига да не става въпрос за физическа зависимост, човек може да се отърве от лош навик в рамките на малко повече от два месеца.

Преди обаче да запретнете ръкави и да отбележите на календара дата, на която може да очаквате избавлението от някакъв ваш лош навик, трябва да разберете какви са причините за формирането на вредни обичаи.

На първо място е катализаторът – обикновено това е събитие, което ви подтиква към някакъв вид нежелано поведение. Може би сте стресирани от работата и сте решили да прекарате няколко часа в разглеждане на постове във Facebook с голям плик чипс в ръка. Катализаторът е събитието, което вие подтикнало към това действие.

Втората стъпка към изграждането на лош навик е самото действие. При този пример мозъкът ви казва: „След тази неприятна случка в работата заслужаваш едно пликче с чипс!“.

Третата стъпка, която играе ключова роля, е наградата. Това не означава, че поведението ви е добро за вас или че е рационален подход към проблема, но важното е то да носи на мозъка ви приятно чувство. Комбинацията чипс плюс Facebook може да ви помогне поне за кратко да забравите за проблемите си или пък да отложите някакъв ангажимент. За добро или лошо, това възнаграждение увеличава вероятността да повторите отново същото това действие.

След като повторите дадено действие достатъчно пъти, то се превръща в навик, който дори не забелязвате. Вместо да взимате съзнателно решение за отлагане на даден ваш ангажимент, когато сте стресирани, вие просто автоматично отивате в кухнята, грабвате някакъв снакс и отваряте Facebook.

Ако сте стигнали до фазата, в която всичко се случва автоматично, то трябва да знаете, че отърваването от лошия навик няма да е никак лесно. Това е причината вероятно да се проваляте със задачата, ако не си давате 66 дни за приспособяване.

Този срок може на пръв поглед да изглежда доста дълъг, но той включва специфични периоди,  които могат поне частично да скъсят чакането.

Ден 1-ви до 10-ти: Вникнете в собственото си поведение

Разпознаването на лошите навици, които ви създават най-много проблеми, не е особено трудно. Те обикновено са тези, за които постоянно ви предупреждава вашия шеф, или онези, които са в основата на повечето конфликти с вашия партньор в живота. След като идентифицирате навик, от който искате да се отървете, трябва да насочите вниманието си към неговия катализатор (или в някои случаи катализатори). Намирането на причинителя на нежелания навик може да бъде по-трудно, отколкото звучи, особено когато този начин на поведение се е превърнал в нещо, което се задейства на подсъзнателно ниво. Стига обаче да отделите достатъчно време и усилия на задачата, рано или късно ще откриете катализатора.  Ако често получавате глоби за превишена скорост на връщане от работа, то катализатора на безразсъдното ви поведение на пътя идва от офиса. Ако задълбаете по-дълбоко ще установите и конкретния причинител, като например шеф, който никога не доволен, или колега, който постоянно има нужда от вашата помощ. Единственият начин да се отървете от вреден навик е да вникнете в собственото си поведение и да разберете причините, които стоят зад него. Първите 10 дни от борбата с вредната рутина трябва да бъдат фокусирани върху този процес.

Ден 11-ти до 40-ти: Споделете с останалите

Отчетността е от ключово значение за елиминирането на лоши навици. На този етап от битката трябва да създадете мрежа от хора, които да ви напомнят и държат отговорни за спазването на поетия от вас ангажимент (по-горния пример целта е да спрете да карате с превишена скорост). Кажете на тези хора, че наистина искате да ви предупреждават или критикуват, когато сте на път да се отдадете на лошия навик или ако вече сте го направили. Важно е да им напомняте за вашата борба с вредния навик възможно най-често, тъй като те лесно могат да забравят за него.

Ден 41-ви до 66-ти: Внимавайте с изкушението

Това е финалната права, по време на която хората често правят грешки. Ако сте изправени пред ситуация, която има голяма вероятност да ви подтикне към завръщане към лошия навик, то е добре да опитате да се скриете или абстрахирате от катализаторите на нежеланото поведение, докато то не бъде елиминирано напълно. Предотвратяването и избягването на ситуация, в която лесно може да се върнете към вредния си навик, е разликата между крайния успех и провала.

Ден 67-ми: Дайте си награда

Да, може да кажете, че елиминирането на лошия навик е само по себе си страхотна награда, но няма причина да не отпразнувате повода с малък подарък, с който да възнаградите труда си. Важното в случая е единствено да не отпразнувате победата със същи навик, от който сте се отървали! Използвайте тази възможност за откриването на добър навик, който бихте искали да си изградите.

Източник: Обекти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *