Великотърновка учи на български децата на емигранти в Стокхолм

35-годишната Арзие Пастърмаджиева от Велико Търново живее в шведската столица Стокхолм и учи на майчиния български език децата на родните емигранти. Младата търновка емигрира преди 8 години в Швеция. Тя е бакалавър по етнология от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, където се дипломира през 2008 г. с отличен успех.

От 2014 г. работи като учител по български език в Стокхолм, Кралство Швеция. Емигрира преди осем години. Заминава първо като турист за два месеца, а сега живее и работи в Стокхолм.

„Тук е уредено и сигурно, но душата ме тегли в родното Велико Търново”, казва младата българка.

Идеята за емигрантския живот и стягането на куфарите за Швеция не била нейна. Поради финансови затруднения тръгва с майка си за Стокхолм, където живеят техни роднини. Баща й вече бил там и работел заедно с брат й.

„Чужбина не е за всеки. Не е и за мен. В душата ми има дълбока рана, огромна болка по родината и носталгията е много тежка. Мен ме влече родното, привързана съм към търновските калдъръми и Царевец”, споделя учителката.

Съветва всички, които мислят, че е много лесно в чужбина и тепърва мислят да заминат някъде зад граница, да помислят много добре къде тръгват, имат ли осигурена работа, квартира, някой, който да им подаде ръка и да им помогне, защото в началото е много трудно.

Казва, че никога не е мечтала да бъде емигрантка, не си е представяла, че ще живее някъде в странство.

„Единият от родителите ми е като мен, иска си родното, защото камъкът си тежи на мястото, а другият не вярва, че положението в България ще се оправи скоро. Често им се ядосвам за съдбата ни да живеем далеч от родния край, но съм благодарна, че моето семейство инвестира много в образованието ми. Цял живот ще съм благодарна и горда с родителите си, защото са ме отгледали с много любов, загриженост и привързаност към родните традиции и обичаи.” Решава да помогне на децата на емигрантите и започва работа като преподавател по български език в помощ на малчуганите. Нейните часове се посещават от над четиридесет деца от детската градина до гимназиалния курс. Повечето от тях са от смесени бракове.

„Някои са родени тук, в Швеция, и не знаят почти нищо за България. Стремя се в часовете по български език да ги науча не само да четат, пишат и говорят граматически правилно, а и да знаят за българските празници, култура, история, традиции, наследство.

Най-голямото ми желание е, когато дойдат в България, да се чувстват истински българи, а не само туристи, дошли на курорт на Черно море. Ако ние самите не знаем добре езика си, историята си, славното си минало, ако не правим всичко по силите си да представим в най-добра светлина нашата родина, няма как да очакваме чуждите народи да го направят вместо нас”, казва Арзие.

„Шведите държат много на личните качества и умения. Ако си достатъчно талантлив, кадърен, професионалист в дадена област и работа, ще те поощрят. За тях няма значение колко си възрастен или от какъв етнос си. Наемат те, назначен си. А и икономиката в държавата е стабилна, няма корупция”, споделя Арзие.

Tя пази България в сърцето си и е убедена, че един ден окончателно ще се върне в родното Велико Търново.

Дияна ГАНЕВА

Сн. личен архив

2 thoughts on “Великотърновка учи на български децата на емигранти в Стокхолм

 • 16.06.2021 в 14:36
  Permalink

  Дано размислят бъдещите управляващи за това, какво причиняват на хората, за лутането, за бедността, за ужасната бюрокрация, за кражбите, за корупцията, за фалитите на фабриките, за ниските заплати и пенсий. Как изобщо заспиват някой хора, след като живеят с лъжи и измами цял живот и имат наглостта да гледат хората в очите и да искат още и още…не доумявам. Това са най- малко 50 години в лъжи и измами.
  Пак като ни има като нация добре…

  Отговор
 • 16.06.2021 в 18:37
  Permalink

  Добър урок по родолюбие. Да видим и как се отнасят с талантливи кадърни прфесионалисти.Далече с ме от това.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *