На 103 години почина най-възрастният жител на региона

НА 103 ГОДИНИ СВОЯ ЗЕМЕН ПЪТ ПРИКЛЮЧИ НАЙ-ВЪЗРАСТНИЯТ ЖИТЕЛ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ – ДОНКА МИНЧЕВА. Арбанашчанката е починала в сряда вечерта. Прекарала е целия си живот в красивото възрожденско село и ще остане в спомените на местните с широката си усмивка и ведро настроение. Винаги весела, добронамерена и пълна с енергия, тя се бе превърнала в талисман на малкото населено място.

Донка Минчева е родена на 16 април 1918 г. Работила е като екскурзовод и заради сладкодумието си винаги била предпочитана от туристическите групи. В интервю по повод навършването на стогодишнината си споделя за „Борба“, че благодарение на професията си се е срещала лично с цар Борис и сина му Симеон, великата българска актриса Невена Коканова и Раде Маркович за снимките на филма „Крадецът на праскови“ и много други популярни личности.

„Не се задълбочавам в проблемите. В крайна сметка всички имаме проблеми. Погребах дъщеря си, когато беше на 28 години, мъжът ми си отиде на 56-годишна възраст. Племенниците ми много ми помогнаха и ме спасиха от самотата. Друго е, когато има хора около теб. За съжаление, нямах късмета да се радвам на деца и внуци“, казва през 2018 г. столетницата.

Двете трагични събития в живота й се случват в една и съща година – 1977 г., в интервал от 40 дни. Въпреки тежките загуби, духът й остава несломен и успява да запази усмивката на лицето си.

Нейната тайна за дълголетие е „да не спираш да се усмихваш и да не ограничаваш душата и тялото си от нищо. Като ти се хапва и пийва – хапваш и пийваш, но без да прекаляваш. Освен това човек не бива да се лишава от винце и ракийка и да гледа да е спокоен“.

А най-важното нещо в живота е семейството и само с много компромиси, уважение и любов то може да се съхрани.

Галина ГЕОРГИЕВА

снимка: архив

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.