Горещи новиниОбщество

Нидерландецът Якоб ван Бейлен, който е съветник във В. Търново, предлага автобусните разписания да се качат в Google Maps

Динамичните графици с разписанията на обществения транспорт и автобусните спирки в град Велико Търново да бъдат качени в Google Maps, предлага общинският съветник Якоб ван Бейлен. Той настоява освен градските линии в електронен формат да бъдат споделени данни и за междуградските, регионалните и националните линии, които имат спирка в града. Важно е информацията да бъде достъпна в отворен вид за ползване и от други доставчици, които да я използват в платформите и приложенията си. Така данните ще са достъпни както за всички жители на града, така и за българските и чуждестранните посетители.

Във връзка с изпълнението на проекта за интегриран градски транспорт в град Велико Търново общината вече обяви, че ще събере реални данни за обществения транспорт в града, за да ги използва за таблата на автобусните спирки. Това означава, че информацията за спирките и разписанията са налични или скоро ще станат достъпни.

Изпълнението на това предложение не би коствало средства от местната хазна, тъй като Google е готов да качва данни в своята дигитална карта безплатно, за да направи системата си по-привлекателна за потребителите.

Във връзка със своето предложение Якоб ван Бейлен отправи питане до кмета на община Велико Търново кога съответните данни ще бъдат качени в Google Maps.

„Наскоро исках да отида до етнографския музей „Етър“ край Габрово. Нямам автомобил, затова чрез смартфона си потърсих информация за маршрута. Google веднага намери правилното място и маршрутът се появи на екрана ми. „Вървете 24 минути от дома си до жп гара Велико Търново”, каза Google. Следват подробни инструкции как да стигна до желаната дестинация. За град Габрово се включват конкретни данни, като номер на автобус, име и точна локация на спирка, точен час на тръгване и т.н. – полезна информация за всеки посетител. За сравнение – във Велико Търново трябва да вървя пеша 24 минути. Това се случва, защото, за разлика от Габрово, за Велико Търново в Google Maps не са известни никакви данни за спирките и разписанията”, обясни каква е ползата от споделянето на разписанията Якоб ван Бейлен.

Отговорите на поставеното питане ще бъдат част от предстоящата сесия на Великотърновски общински съвет на 24 юни.

6 thoughts on “Нидерландецът Якоб ван Бейлен, който е съветник във В. Търново, предлага автобусните разписания да се качат в Google Maps

 • На Летящият холандец като не му харесва да върви 24 минути пеш ,да ходи у Перник. Там ще ходи по дълго с винкел в ръка по подземните галерии за кюмюр.

  Отговор
 • Хубаво ще е да се знае расписанието.

  Отговор
  • Ами, човека иска да се чувстваме като европейци…. А какво да кажем за населените места, като например с. Паскалевец, Горна Липница, Долна Липница, Обединение, Ивана, които изобщо нямат автобус до областният си град Велико Търново…. Мотивите….????? Нямало хора… Проблема е, че никой не иска тази линия, и това сякаш е добре дошло за управниците…. Пълно бездушие……

   Отговор
 • Браво за предложението, с малките неща се постигат добри резултати. А забележката отпред , е непристойна и много грозна. Жалко, че има още такива индивиди сред нас. Като немогат да променят нещата, поне да си замълчат, защото има и инвалиди, които пеша няма как да се предвижат.

  Отговор
 • За това трябваше да се сетят от администрацията още преди 5 години с техните претенции да сме туристически град. Ама не сме освен ако туризмът не е да се натъпчеш с колата си до Самоводската, да се наядеш в близките ресторанти и да си заминеш.
  Нали и оня шофьор дето го направиха управител на Царевград Търнов много беше пътувал в чужбина, и на него не му е дошло на ума.
  Туристите се придвижват (пеша или с обществен транспорт) основно ползвайки подобни мобилни приложения.

  Отговор
 • Предложението на г-н Бейлен да се добавят данни за спирките и разписанията в Google malps е много добро, в улеснение на пътуващите, най-вече на туристите и няма да струва нищо на Общината.
  Друг много важен момент са състоянието на автобусните спирки. Има хората, които не ползват мобилни приложения, а има спирки, които са изпочупени и сложената схема на автобусите липсва.
  Освен за туристите трябва да се помисли и за работещите в този град и че някои квартали като например Бузлуджа и Картала въобще нямат автобусна връзка.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *