Почетоха най-резултатния пилот в историята на българската бойна авиация

Паметна плоча на военния летец Петър Бочев бе открита в Горна Оряховица в Алеята на българския воин. Инициативата е на общинската структура на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Петър Бочев е един от двамата въздушни асове наред със Стоян Стоянов, които имат по 5 свалени вражески самолета. Бочев е най-резултатният пилот в историята на българската бойна авиация.

Паметната плоча бе открита от кмета на общината инж. Добромир Добрев и от председателя на общинската структура на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва подп. Цветан Цветков.

Българският „ас на асовете“, както наричат поручик Петър Бочев, е роден на 19 ноември 1920 г. в с. Крушето и е възпитаник на 61-ви випуск на Военното на Негово Величество училище, което завършва с отличие.

Първата победа над американска летяща крепост е негова. На 1 август 1943 година по време на операция „Приливна вълна“ Бочев заедно със своя “Месершмит Bf109 G-2” излита срещу завръщащите се от бомбардиране на нефтените рафинерии край Плоещ американски бомбардировачи. Той е и първият, който сваля самолет “B-24 Liberator” над София. На 17 август същата година на церемония в двореца цар Борис III лично му връчва орден „За храброст”, като при награждаването му казва, че това е първият орден, който връчва като монарх, връчените от него ордени на бойното поле през Първата световна война са били в качеството му на престолонаследник. За същата победа германското съюзническо командване награждава Петър Бочев с „Железен кръст II клас с лента“.

На 23 ноември 1943 година води и най-големия въздушен бой в историята на българската авиация при Перник и Брезник. На 5 октомври подпоручик Бочев с 3/6 изтребителен орляк под командването на капитан Кръстю Атанасов излита с цел да разузнава моторизирана германска колона и артилерийски позиции по пътя Крива паланка – Куманово. Самолетът на Бочев е улучен, той успява да кацне, но последва взрив. Петър Бочев е погребан в двора на църквата „Св. Иван Рилски” в горнооряховския кв. „Калтинец”.

Пред паметната плоча бяха поднесени цветя от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, от кмета на общината инж. Добромир Добрев, от СУ „Георги Измирлиев”, от земляци на въздушния ас от с. Крушето, от представители на политически партии, патриотични организации, граждани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *