Кукери и 101 каба гайди гониха злите сили на Националния събор на овцевъдите

Въпреки дъжда хиляди дойдоха за най-голямото фермерско събитие на Балканите

 

НАЙ-МАЩАБНОТО ФЕРМЕРСКО СЪБИТИЕ НА БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ – НАЦИОНАЛНИЯТ СЪБОР НА ОВЦЕВЪДИТЕ, ОТНОВО ПРИВЛЕЧЕ СТОТИЦИ ПОСЕТИТЕЛИ СЛЕД ГОДИНА ПРЕКЪСВАНЕ. Форумът бе открит в 11:00 часа в петък и въпреки колебливите метеорологични условия стартира и премина в почти пълния си обем прояви. Началото на събитието бе дадено от сборна кукерска група от Разлог, която представи магически танц за плодородие, берекет и прогонване на злите сили. Веднага след тях последва изпълнение на емблематичния оркестър „101 каба гайди“ и 7-годишната Доротея Пенева от Варна, която поздрави присъстващите с песента „Когато бях овчарче“.

Официални гости на празника бяха служебният зам.-министър на земеделието доц. д-р Крум Неделков, областният управител инж. Георги Гугучков, кметовете на Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец – инж. Даниел Панов, инж. Добромир Добрев и д-р Ивелина Гецова, зам.- ректорът на Тракийския университет проф. Румен Бинев и Георги Йорданов – директор на Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството.

„Това събитие не е просто атракция. От самото си създаване беше един повик към широката общественост – да обърне внимание върху нашия отрасъл. Тази година вече е един вик за спасение, защото на прага на новия програмен период овцевъдството е един от най-неглижираните сектори. Искрено се надяваме, че на следващия юбилеен десети събор вече ще бъдем морално и колегиално овъзмездени от всички институции подобаващо“, заяви на сцената организаторът на събора и съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.

След това той и кметицата на Лясковец прерязаха лентата, а отец Антоний отслужи водосвет. Когато приключи официалната част по откриването, присъстващите се разпръснаха измежду многото щандове на изложители, производители и фермери.

БЕЗСПОРНО ГОЛЯМ ИНТЕРЕС ПРЕДИЗВИКАХА МАЙСТОРИТЕ НА СИРЕНЕ, КАШКАВАЛ, КОЛБАСИ И ДРУГИ РОДНИ ДЕЛИКАТЕСИ. Със своите оригинални продукти се отличи Светлин Маринов от село Алтимир, Врачанско. Той спечели вниманието на всички със своя кашкавал с боровинки, който има едновременно сладък и солен вкус. Мъжът сподели, че от 10 години се занимава с животновъдство и производство на млечни вкусотии.

„Имаме минимандра и гледаме 40 крави. Кашкавала го правим на ръка, не слагаме изкуствени добавки и държим всички суровини да са натурални. Освен кашкавал с боровинки произвеждаме и такъв с подправки и парен. За различните видове си има различни клиенти“, заяви той.

В съседство със Светлин пък продаваше Таня Пулова от Карлово, която работи в семейна мандра и се грижи за 200 кози, 600 овце, 200 биволи и 200 крави. Заяви, че затварят цикъла на производство и създават биволско сирене и кисело мляко, както и овче, козе и краве сирене.

„Дневният ни капацитет за преработване е 300 литра мляко. Не изнасяме в чужбина, а продаваме само у нас. В последните години става все по-трудно и затова подкрепяме желанието на колегите в бранша за законодателни промени, с които да се гарантира качеството на млечните артикули. Или произвеждаш качествена продукция, или спираш, защото с влагането на палмова мазнина хората се натравят“, коментира жената. Допълни, че административната тежест в отрасъла е огромна и всеки месец стават обект на проверки.

МНОГО ОТ ПОСЕТИТЕЛИТЕ СИ ВЗЕХА ГЛЪТКА ВЪЗДУХ МЕЖДУ РАЗГЛЕЖДАНЕТО НА ЩАНДОВЕТЕ В КУЛИНАРНАТА ЗОНА, където похапнаха чевермета, овчи салам, карначета, боб с манатарки, пататник, баница и много други вкусотии. Всички ястия бяха приготвяни на място, а за част от тях се погрижиха самодейци от различни краища на страната.

Едни от най-дейните бяха дамите от пенсионерския клуб „Здравец“ от лясковското село Козаревец. Тяхната председателка Дочка Габровска сподели, че участват всяка година както в певческия конкурс, така и в готвенето. Те неуморно въртяха баници и спаначници, а ароматът на вкусотиите привличаше малки и големи.

„С много любов приготвяме баниците и затова стават толкова хубави. Само за първия час на събора направихме 20“, разказа Дочка.

Група от Смолян начело с Искра Ахчийска приготвяше пататник. „Правим го с картофи, яйца, джоджен, но може и с кайма и месо. Допускат се импровизации в плънката. Получаваме много комплименти и постоянно ни питат как се прави, ние откликваме, а хората стриктно записват рецептата“, подчерта тя.

След задоволяване на апетита присъстващите продължаваха с обиколката си, отделяйки внимание на изложените различни видове животни. В СПЕЦИАЛНО СЪЗДАДЕНИТЕ ЗА ЦЕЛТА КОШАРИ КРОТКО ПОХАПВАХА ТРЕВА И ФУРАЖ ЧЕТИРИНОГИ ОТ ЕКЗОТИЧНИ И СТАРИННИ ПОРОДИ. Любопитството на всички привлече огромен мъжки екземпляр от вида „Бергамска овца“. Той имаше внушителни размери и според фермерите тежи поне 150 килограма.

В зоната открихме Николай Кръстев от Карлово, който е селекционер от Развъдна асоциация за автохтонни овце в България. Той придружаваше по няколко животни от породите „Медночервена шуменска“, „Дъбенска“ и „Каракачанска овца“.

„Външно разликата между тях е по вълната – медночервените са с мека вълна и яко трупче, докато другите са с остра вълна. Иначе опашките им са еднакви. Това са животни от стари, изчезващи породи и затова са интересни. Те не са взискателни към фуража, отглеждат се по-лесно, устойчиви са на болести. Може да се използват за месо и мляко. Средно вървят за около 300 лв. за екземпляр“, обясни той.

И тази година по традиция се провеждаха различни фермерски състезания. Бойко Димитров от село Боринци стана абсолютният фаворит в надпреварите по ръчна стрижба. Той спечели съревнованието в петък и след това в събота, като свали руното на мериносова овца за 15,47 мин. Втори стана Зекере Мустафов от Търговище, който в петъчното издание на състезанието бе класиран трети. На трето място в събота бе класиран Ивайло Пенчев от Свищов. Победителите получиха купи, плакети и парични награди от 300 лв. за първо място, 200 лв. за второ и 100 лв. за трето.

КОЗАТА ПЕНКА ОТ ПОРОДА „БЪЛГАРСКА МЛЕЧНА“ ПЪК СТАНА ПРИЗЬОР В СЪСТЕЗАНИЕТО ЗА МАШИНЕН МЛЕКОНАДОЙ. Четириногото, собственост на Елка Станчева от Леденик, даде близо 5 литра мляко и спечели награда от 500 лв. за своята стопанка. На второ място с 4,180 л издоено мляко се класира коза на ВМ „Агро“ ЕООД от Сливенско, а на трето – коза на Мирослав Тодоров от село Памукчии, дала 4,150 л мляко.

В състезанието бяха издоени 23 животни от 3 породи, а млякото бе раздадено за дегустация на зрителите.

Десетки наблюдаваха и надпреварата за теглене на товари от коне тежковози и изложението на кучета. След това се върнаха по щандовете, за да разгледат многото атрактивни продукти.

За първи път участие във форума взе Димитрина Пунзарова от Шумен, която е производител на лавандула. Тя и мъжът й гледат лилавото растение на 200 дка и правят лавандулово масло, лавандулова вода, спрей, сапуни и свещи. „Много хора купуват продуктите за репеленти срещу комари, кърлежи и други паразити. Всъщност маслото има широко приложение заради противовъзпалителното си свойство. Помага при костни и ставни проблеми, за дерматологични неразположения – като акне и екзема и т.н.“, посочи дамата.

Опашка от ентусиасти имаше при Николай Величков, който продаваше билкови смеси, произведени в Стара Загора. Той разказа, че цялото му семейство участва в процеса по създаването на продуктите.

„Ние си берем билките, сушим и правим рецепти, после ги пакетираме и продаваме. Имаме над 35 вида, които помагат при бронхит, безсъние, пърхот, хемороиди, повишен холестерол, страхова невроза, укрепване на имунната система, детоксикация и т.н.“, обясни Николай.

Присъстващите се полюбуваха и на творчеството на десетки занаятчии, създаващи чамове, глинени съдове, сувенири, бижута, чанти и т.н.

В ГОЛЯМА АТРАКЦИЯ СЕ ПРЕВЪРНА ЕТНОЗОНАТА „ЧИФЛИКЪТ“, която се подрежда за първи път в деветгодишната история на събитието. В няколко обособени едно до друго помещения самодейци и представители на различни краища на България представяха спецификата на родния бит и селски двор. Безспорно най-интригуващи бяха мъжете от Благоевград, които бяха кръстила своята локация „Училища за юнаци“. Те носеха автентични униформи от времето на Илинденско-Преображенското въстание.

„Идеята е да представим борбата на българите в Македония и Одринско за присъединяване към България. Донесохме освен информационни табла и пълен набор от въоръжението на въстаниците, включващо хладно и огнестрелно оръжие. Изложили сме образци на пушка „Трънка“, „Малихера“, която е била предпочитана от войводите, пищови, ятагани и ножове, използвани от комитите“, обясни Кирил Алексиев от Регионален клуб „Традиция“ и Регионалния исторически музей в Благоевград.

В близост до етнозоната бе паркиран и автобусът на пътуващото читалище „Бащино огнище“, в което отново бяха подредени множество експонати от миналото.

Съборът бе закрит в неделя с демонстрация на стари бойни техники от група „Бага-тур“ и награждаване на победителите във фолклорното състезание „Заблеяло ми агънце“.

Форумът бе организиран от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация с подкрепата на Министерството на земеделието и общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.