В Китай бяха открити останки на нов вид гигантски древен носорог

Нов вид гигантски древен носорог, един от най-големите бозайници, обитавали някога планетата, е открит в северозападната част на Китай, съобщи Би Би Си.
Огромните животни от вида рaraceratherium linxiaense са живели преди близо 26,5 милиона години и били с тегло над 20 тона, колкото тежат четири големи слона. Те били по-високи от жирафите, като главите им се извисявали до височина от седем метра.

Останки от древното животно са открити в провинция Гансу.
В изследване, публикувано в сп. „Комюникейшънс байолъджи“, учените посочват, че анализът на фосили, открити през 2015 г. край село Ванцзячуан, указва, че това е съвършено нов вид, различен от другите изследвани гигантски носорози.
Напълно запазените череп и челюстна кост например доказват, че животното имало тънък череп, а основата на носа наподобява тази на съвременния тапир, установили учените под ръководството на д-р Дън Тао от института по палеонтология на гръбначните и палеоантропология в Пекин.
Учените установили също, че новооткритият вид бил тясно свързан с гигантските носорози, обитавали някога територията на днешен Пакистан, което е знак, че те са се придвижвали из Централна Азия.
„Тропическият климат позволявал на гигантските носорози да се връщат на север към Централна Азия, което е знак, че тибетският район все още не е бил високо плато“, посочва проф.Дън.

Източник: Бта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *