Денят на бащата се отбелязва утре на много места по света

Денят на бащата се отбелязва в неделя на много места по света. Главите на семейството могат да очакват по този повод поздравителна картичка, подаръче или закуска в леглото. Откъде води началото си тази традиция?
Според католическата традиция празникът първоначално се е чествал в деня на св. Йосиф – 19 март. Страни със силно католическо присъствие като Италия, Испания и Португалия все още отбелязват Деня на бащата на този ден. Под испанско и португалско влияние мартенското честване е пренесено и в Латинска Америка.
В наши дни много страни са възприели американската традиция Денят на бащата да се отбелязва през третата неделя от месец юни.
Денят на бащата за първи път е честван в САЩ в началото на 20-и век – на 19 юни 1910 г. по инициатива на Сонора Смарт Дод.
През 1966 г. президентът на САЩ Линдън Джонсън решава празникът да се отбелязва през третата неделя от юни.
През 1972 г. президентът на САЩ Ричард Никсън провъзгласява Деня на бащата за национален празник.
Великобритания възприема американската традиция след Втората световна война.
Сред страните в света, които отбелязват Деня на бащата на различна дата, са Норвегия, Дания, Бразилия, Австрия, Австралия, Нова Зеландия, Република Корея, Русия, България. У нас празникът се чества на 26 декември.
Денят на бащата е четвъртият най-популярен празник за изпращане на поздравителни картички след Коледа, Свети Валентин и Деня на майката.
Най-популярният подарък за Деня на бащата е вратовръзката.
Един от начините, по който главите на семействата могат да отбележат празника, е да изгледат любим филм в компанията на близките си. Кои филмови продукции са подходящи за Деня на бащата?
„Кръстникът“ (1972)
Епичната история за престъпност и семейство, разказана от режисьора Франсис Форд Копола, е призната за един от най-добрите филми в историята на киното и е любима на повечето мъже.
„Индиана Джоунс и Последният кръстоносен поход“ (1989)
В четвъртия филм от поредица в приключението на екранния археолог Индиана Джоунс (Харисън Форд) за първи път се впуска и баща му (Шон Конъри).
„Кланът Тененбаум“ (2001)
Филмът на Уес Андерсън разказва за успехите и разочарованията в семейство Тененбаум, след като ексцентричният баща (Джийн Хекман) го напуска. Ирония, чувство за хумор и абсурдни прояви следват сюжетната линия през цялото време.
„Поле на мечтите“ (1989)
Филмовата класика с Кевин Костнър в главната роля гарантира развлечение и добро настроение за цялото семейство.
„Голдфингър“ (1964)
Брилянтният класически филм от поредицата за приключенията на Джеймс Бонд е причината всички татковци да се „захласват“ по прословутия агент 007.
„Търсенето на Немо“ (2003)
Осемнадесет години след излизането си на екран трогателната и забавна анимация за баща, който търси изгубения си син, все още е в състояние да „разтопи“ и най-коравото сърце.
„Жега“ (1995)
Криминалната драма на режисьора Майкъл Ман, събрала на екран двама от най-големите актьори на Холивуд – Робърт де Ниро и Ал Пачино, е способна да завладее всеки баща.
„Лорънс Арабски“ (1962)
Любовта към този героичен филм, който също се числи към най-добрите в историята на киното, се предава от баща на син.
„Лов на диви хора“ (2016)
Едва ли има татко, който да не оцени по достойнство тази приключенска история за нестандартно бащинство.
„Соло: История от Междузвездни войни“
Десетилетия наред космическата сага „Междузвездни войни“ очарова татковците, а Хан Соло винаги е бил любимецът на феновете. Филмът за приключенията на младия Соло, която излезе на екран през 2018 г., е отлично предложение за семейно забавление в Деня на бащата.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.