Един процент от смъртните случаи в света през 2019 г. се дължат на самоубийства

Повече от 700 000 души са отнели живота си през 2019 г., което означава, че един на всеки 100 смъртни случая се дължи на самоубийство, съобщи Световната здравна организация, цитирана от ДПА.
Този процент е твърде висок.
Самоубийствата са намалели с 36 процента от 2000 г. до 2019 г. Пандемията обаче засили много от рисковите фактори за тях, като безработица, финансови проблеми, изолация.
Държавите могат да допринесат самоубийствата да намалеят, като обучават младите хора да се справят с емоционални или социални кризи, изтъкнаха от СЗО.
Други начини за справяне с проблема са да бъдат идентифицирани хората със склонност към самоубийство рано и да им бъде дадена възможност да намерят помощ, да бъде насърчено отговорно отразяване на самоубийствата от медиите и да бъде затруднен достъпът до отрови и оръжие.
Самоубийството е четвъртата водеща причина за смърт във възрастовата група от 15 до 29 години, след пътните произшествия, туберкулозата, насилието. Повечето жертви са от мъжки пол, като за мъжете честотата е 12,6 на 100 000, в сравнение с 5,4 на 100 000 за жените.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *