Шестото издание на „Сцена на вековете“ на Царевец ще започне с постановка на балета „Спящата красавица“

Шестото издание на Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ ще започне с впечатляващата постановка на балета „Спящата красавица“ на Държавна опера – Стара Загора, съобщиха организаторите. Спектакълът на 3 юли ще е на откритата сцена в Двореца на царете в крепостта „Царевец“ – с начален час 21.00.
Спектакълът на Старозагорската опера е в класически стил, хореографията е на базата на интерпретацията на Мариус Петипа. Постановката и режисурата са на големия руски танцьор, хореограф, филмов актьор и утвърден балетен предприемач и преподавател Андрей Босов, който работи по заглавието по покана на примабалерината Силвия Томова – художествен ръководител на балета на Старозагорската опера.
Балетното представление на Царевец ще бъде в съпровод на живо на оркестъра на операта под диригентството на маестро Владимир Бошнаков. Декорите на „Спящата красавица“ са на именития български художник-сценограф Иван Токаджиев, а приказните костюми са проект на Мария Блажева.
В спектакъла участва цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора. В ролите на Аврора и принц Дезире ще танцуват примабалерината и носителка на „Кристална лира“ Анелия Димитрова и очарователния солист Фиорди Лоха от Албания. Мартина Префетто ще бъде Фея Люляк, Франческо Бориело ще се превъплъти в ролята на злата фея Карабос, Синя птица и Флорина ще изпълнят Томоки Ишиго и Акари Мориматсу.
Още 8 заглавия са включени в основната програма на фестивала. За почитателите на операта са две от най-популярните Моцартови заглавия – „Сватбата на Фигаро“ на 25 юли, в изпълнение на Русенската опера, и „Вълшебната флейта“ на Театрално-музикален продуцентски център-Варна на 26 август.
Два ще са и спектаклите на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – „Травиата“ на 16 юли и мюзикъла „Българи от старо време“ на 10 септември.
Във фестивалната програма на 21 август е концертът „Фолклор и класика с музиката на Георги Андреев“ на Симфониета-Враца и ФА „Филип Кутев“, мюзикълът „Човекът от Ла Манча“ на Театрално-музикален продуцентски център-Варна на 29 август и „Поетите и музиката“ на Пловдивската опера на 4 септември.
На голямата сцена на Царевец ще се играят и спектаклите от новата програма за младата аудитория с участието на детски формации „Сцена на вековете – С поглед към бъдещето“. Това е балета „Лешникотрошачката“ от Пьотр Чайковски в изпълнение на Балетна школа „Класика“ при Народно читалище „Надежда – 1869“-Велико Търново на 5 юли и „Пепеляшка“ на вокална група „Бон-Бон Мюзик“ – София на 27 юли.
Съпътстващата фестивална програма ще е в Летния театър и включва концертите Sting the Opera на Държавна опера-Стара Загора и Военния биг-бенд (30 юни), „Да послушаме кино“ на Хилда Казасян и Плевенската филхармония (6 юли) и Symphony Way с участието на Васил Петров и Симфониета-Враца (11 август).
Летния фестивал „Сцена на вековете“ се организира от Община Велико Търново с подкрепата на Регионалния исторически музей-Велико Търново и Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“. Музикалният форум е носител на престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2021-2022.
Като подарък за публиката след всяко представление ще бъде излъчвано аудио-визуалното шоу „Царевград Търнов – Звук и светлина“.
БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *