Коалиция ГЕРБ – СДС пред земеделски производители: „В новото Народно събрание насочваме фокус за повече подкрепа към малките и средните предприемачески инициативи“

Водачът проф. Костадин Ангелов: „Младите фермери имат верен съюзник в наше лице“

Родното производство и насърчаване на фермерите коментираха кандидатите на ГЕРБ – СДС по време на Националния събор на овцевъдите, който се проведе край Арбанаси и Петропавловския манастир. Механизирането на стопанствата и дистрибутирането на българските суровини и продукти, произведени изключително с ръчен труд, продължават да са сред нерешените проблеми в сектора. Със Станислав Стоянов и Венцислав Спирдонов изложителите разговаряха за очакванията от сектора да получи повече средства по европейски програми през новия програмен период, както и по линия на Плана за устойчивост и възстановяване. Тази година изкупната цена на млякото е по-висока с 30%, а вносът на агнешко месо е минимален, което дава възможност на българското месо да се реализира на родния пазар, споделиха фермерите.

Кандидатът от листата Детелина Борисова обърна внимание на чувствителните сектори козевъдство и овцевъдство. По думите на производител на млечни продукти все още в 70% от стопанствата животните се доят на ръка, което прави продукцията изключително трудоемка и нерентабилна. Конкурентните цени от чуждите пазари са другата тема, която затруднява малките земеделци и животновъди да се реализират успешно в родното предлагане.

Кандидатите от ГЕРБ-СДС имаха възможност да споделят опита на Община Велико Търново в подпомагане дистрибуцията на фермерски и занаятчийски стоки на локално ниво. В подкрепа и за улеснение на местните производители общината създаде платформа за онлайн търговия FairDeal – място, където всички производства, освен да предлагат стоките си, ще могат с предложения да подобряват процеса от фермата до масата. Станислав Стоянов и Венцислав Спирдонов използваха възможността по време на разговорите да споделят за новата платформа и да напомнят за приема на документи по програмата за насърчаване на селските райони, където малките стопанства ще могат да закупуват техника, да разширяват обработваемите си земи и увеличат животните си.

Прогнозиране и повече подкрепа на държавно ниво към малките и средните предприемачески инициативи е апелът, който обединява всички ангажирани в сектора на селското стопанство. Кандидатите на ГЕРБ – СДС подчертаха, че в 46-ото народно събрание коалицията ще използва всички законови механизми, за да насочи фокуса към малките производства и земеделски производители. „Освен че българските продукти са с изключително високо качество, признато от цял свят, пандемията ни позволи да оценим и факта, че това, което сами отглеждаме по земите си, привлича все повече млади хора да останат в страната и се превръща в основен елемент от местния туристически продукт. Да бъдеш фермер стана модерно. Все повече млади се увличат от това да създават бизнес, чиято стока е родена от природата. Грях е този потенциал да бъде похабен. Затова младите фермери имат верен съюзник в наше лице“, отбеляза водачът на ГЕРБ – СДС проф. Костадин Ангелов пред щандовете на производители на традиционни месни продукти.

One thought on “Коалиция ГЕРБ – СДС пред земеделски производители: „В новото Народно събрание насочваме фокус за повече подкрепа към малките и средните предприемачески инициативи“

  • 21.06.2021 в 9:29
    Permalink

    Защо до сега не го направихте, пазарът и магазините са пълни с вносни домати и краставици, това ли е грижата за родното производство. Правите търговците лъжци, на въппоса от къде са доматите отговарят“български “ са това е недостойно. Трябва да се поставят задължително етикети за ппоизхода на пподуктите. Стига сте си пълнили джобовете, за сметка на нашето здраве.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.