Коалиция ГЕРБ – СДС пред земеделски производители: „В новото Народно събрание насочваме фокус за повече подкрепа към малките и средните предприемачески инициативи“

Водачът проф. Костадин Ангелов: „Младите фермери имат верен съюзник в наше лице“

Родното производство и насърчаване на фермерите коментираха кандидатите на ГЕРБ – СДС по време на Националния събор на овцевъдите, който се проведе край Арбанаси и Петропавловския манастир. Механизирането на стопанствата и дистрибутирането на българските суровини и продукти, произведени изключително с ръчен труд, продължават да са сред нерешените проблеми в сектора. Със Станислав Стоянов и Венцислав Спирдонов изложителите разговаряха за очакванията от сектора да получи повече средства по европейски програми през новия програмен период, както и по линия на Плана за устойчивост и възстановяване. Тази година изкупната цена на млякото е по-висока с 30%, а вносът на агнешко месо е минимален, което дава възможност на българското месо да се реализира на родния пазар, споделиха фермерите.

Кандидатът от листата Детелина Борисова обърна внимание на чувствителните сектори козевъдство и овцевъдство. По думите на производител на млечни продукти все още в 70% от стопанствата животните се доят на ръка, което прави продукцията изключително трудоемка и нерентабилна. Конкурентните цени от чуждите пазари са другата тема, която затруднява малките земеделци и животновъди да се реализират успешно в родното предлагане.

Кандидатите от ГЕРБ-СДС имаха възможност да споделят опита на Община Велико Търново в подпомагане дистрибуцията на фермерски и занаятчийски стоки на локално ниво. В подкрепа и за улеснение на местните производители общината създаде платформа за онлайн търговия FairDeal – място, където всички производства, освен да предлагат стоките си, ще могат с предложения да подобряват процеса от фермата до масата. Станислав Стоянов и Венцислав Спирдонов използваха възможността по време на разговорите да споделят за новата платформа и да напомнят за приема на документи по програмата за насърчаване на селските райони, където малките стопанства ще могат да закупуват техника, да разширяват обработваемите си земи и увеличат животните си.

Прогнозиране и повече подкрепа на държавно ниво към малките и средните предприемачески инициативи е апелът, който обединява всички ангажирани в сектора на селското стопанство. Кандидатите на ГЕРБ – СДС подчертаха, че в 46-ото народно събрание коалицията ще използва всички законови механизми, за да насочи фокуса към малките производства и земеделски производители. „Освен че българските продукти са с изключително високо качество, признато от цял свят, пандемията ни позволи да оценим и факта, че това, което сами отглеждаме по земите си, привлича все повече млади хора да останат в страната и се превръща в основен елемент от местния туристически продукт. Да бъдеш фермер стана модерно. Все повече млади се увличат от това да създават бизнес, чиято стока е родена от природата. Грях е този потенциал да бъде похабен. Затова младите фермери имат верен съюзник в наше лице“, отбеляза водачът на ГЕРБ – СДС проф. Костадин Ангелов пред щандовете на производители на традиционни месни продукти.

One thought on “Коалиция ГЕРБ – СДС пред земеделски производители: „В новото Народно събрание насочваме фокус за повече подкрепа към малките и средните предприемачески инициативи“

  • 21.06.2021 в 9:29
    Permalink

    Защо до сега не го направихте, пазарът и магазините са пълни с вносни домати и краставици, това ли е грижата за родното производство. Правите търговците лъжци, на въппоса от къде са доматите отговарят“български “ са това е недостойно. Трябва да се поставят задължително етикети за ппоизхода на пподуктите. Стига сте си пълнили джобовете, за сметка на нашето здраве.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *