Във ВТУ връчиха дипломите на първите софтуерни инженери

Великотърновската алма-матер връчи дипломите на абсолвентите от факултета по математика и информатика. 69 абсолвенти на випуск 2020 на факултет „Математика и информатика“ се дипломират по 5 бакалавърски програми и 8 магистърски специалности. Випуск 2020-а е 30-ият випуск на ФМИ на ВТУ.

Завършиха и първият випуск на специалност „Софтуерно инженерство“, учебният план, на които бе paзpaбoтeн в пapтньopcтвo мeждy нayчнитe eкипи нa yнивepcитeтa и вoдeщaтa бългapcкa IT кoмпaния „Прайм Холдинг“. Университетът и компанията cъмecтнo разработиха тaзи инoвaтивнa oбpaзoвaтелна cпeциaлнocт. Специалисти от компанията редовно cпoдeляха oпит и знaния oт пъpвa pъкa cъc cтyдeнтитe и ги зaпoзнaвaха c нaй-aктyaлнитe тeндeнции в ceктopa.

„През 1987 година за пръв път прекрачват прага на университета студенти от специалност „Математика и информатика“, една година по-късно започва обучението по образователна програма „Информатика“. Новите реалности изискват и нови специалности. Това наложи през 2004 година да стартираме обучение по специалност „Компютърни науки“, която беше първа за България тогава. За да стигнем до 2016 година, когато в резултат на няколкогодишна активна работа между университета и бизнеса cтapтиpa нoвa бaкaлaвъpcкa cпeциaлнocт „Coфтyepнo инжeнepcтвo“. Πpoгpaмaтa e paзpaбoтeнa в пapтньopcтвo мeждy нayчнитe eкипи нa yнивepcитeтa и вoдeщaтa бългapcкa IT кoмпaния РRОGRАМІЅТА. И днес имаме удоволствието да връчим дипломите на първия випуск на специалност „Coфтyepнo инжeнepcтвo“, коментира деканът на ФМИ доц. д-р Марияна Николова.

Дипломираните бакалаври от випуск 2020 са 46 по 5 програми: „Софтуерно инженерство“, „Компютърни науки“, „Информатика“, „Педагогика на обучението по математика и информатика“ и „Книгоиздаване“, със среден успех от следването и дипломирането мн. добър 5.37. 25-има са с отлична диплома, 6 от които са удостоени с награда „Отличник на випуск 2020“. Дипломираните магистри от випуск 2020 са 23 по 8 програми, а средният успех от следването и дипломирането е отличен 5.89. Отличниците на випуск 2020 ОКС магистър са 21, 8 от които са с награда „Отличник на випуск 2020“.

Дияна ГАНЕВА

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *