Любители астрономи се събират в музей „Възраждане и Учредително събрание“

Културно-образователно събитие под надслов „Космическият устрем на Европа“ по повод настъпването на астрономическото лято и отбелязване на традиционния народен празник Еньовден организира Регионален исторически музей – Велико Търново.

То ще се проведе на 23 юни в музей „Възраждане и Учредително събрание“, където ще има астрономическа постерна изложба, а парковото пространство пред сградата ще се трансформира в образователни работилници, свързани с небесните тела, космическите апарати и с най-емблематичните мисии на ЕСА.

Събитието е част от проект, финансиран от Европейската космическа агенция – „Разработване на дигитални планетариумни програми и съпътстващи образователни събития, представящи мисиите на Европейската космическа агенция – ЕСА” на Регионален природонаучен музей – Пловдив, с участието на великотърновския музей.

Посетителите ще могат да си изработят от рециклирани материали (хартиени кутии, капачки и др.) различни космически апарати от звездния флот на ЕСА, научавайки повече за мисията на всеки един от тях; да направят красиви пикселизирани модели подобно на фотографиите, заснети по време на космически мисии; да се запознаят с характеристиките на геоида – действителната форма на Земята, като сами го пресъздадат.

Любителите на астрономията ще имат възможност да „претеглят“ своята тежест на всяка планета от нашата Слънчева система, както и да наблюдават уникална демонстрация на това как се образуват кометите в космическото пространство.

Научно-популярният филм „Космическият устрем на Европа“, представящ мисиите на звездния флот на ЕСА към вълнуващите загадки на Космоса, ще бъде излъчен на втория етаж в музей „Възраждане и Учредително събрание“ от 14,30 ч., 15,30 ч., 16,30 ч. и 17,30 ч. Събитието е с вход свободен и ще протече при спазване на противоепидемични мерки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *