Остра вяла парализа покоси двама жители на региона

САМО ЗА СЕДМИЦА ДВАМА ДУШИ В ОБЛАСТТА СЕ РАЗБОЛЯХА ОТ СМЯТАНАТА ПОЧТИ ЗА ИЗЧЕЗНАЛА ПО СВЕТА БОЛЕСТ остра вяла парализа. Инфектирани са по един жител на общините Павликени и Свищов. Те са диагностицирани в периода 14 – 20 юни, става ясно от официалните данни за заболеваемостта във Великотърновско, обобщени от експертите на Регионалната здравна инспекция в старата столица.

Острата вяла парализа е вирусно заболяване, което най-често покосява тийнейджъри, обясняват медици. Първоначалните симптоми напомнят грип, но още на втория ден настъпва пареза на различни мускули, като най-често са засегнати лицевите. В този период пациентът изпитва болка, а движенията в засегнатите зони са ограничени. Острият стадий на заболяването обикновено продължава около седмица и след това се наблюдава бавно възстановяване.

При ранно диагностициране заболяването е напълно лечимо, но ако бъде неглижирано състоянието, може да има и трайни последици, предупреждават лекарите. Освен инфекционисти при лечението на вируса се ангажират ортопеди и рехабилитатори, защото е необходимо възстановяване на засегнатите мускули.

Острата вяла парализа се причинява от полиомелитен вирус и най-сигурната профилактика е ваксината. В България тя е част от задължителния имунизационен календар.

За цялата 2020 година във Великотърновско са установени 3 случая на заболяването. Бюлетинът на РЗИ показва още, че за отчетния период са констатирани двама с туберкулоза и четирима с варицела.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *