ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ ЮНИ 2021 Г.

През голяма част от месеца ще бъде хладно и с валежи, по-малко валежи и повече затопляне – в края на месеца

Астрономическа справка:

В началото на месеца iлънцето изгрява в 5 ч. и 51 мин. и залязва в 20 ч. и 58 мин. Продължителността на деня е 15 часа и 7 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 5 ч. и 52 мин. и залязва в 21 ч. и 8 мин. Продължителността на деня е 15 часа и 16 минути. Фазите на Луната през месеца са: 2.06 – последна четвърт, 10.06 – новолуние, 18.06 – първа четвърт, 24.06 – пълнолуние.

Началото на астрономическото лято е на 21.06 в 6 ч. и 32 мин., когато е лятното слънцестоене.

Климатична справка:

Юни е най-дъждовният месец в по-голямата част от нашата страна. Често от северозапад нахлуват влажни океански въздушни маси и падат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Характерно явление са градушките. Обикновено дните с валеж са от 7 до 10, а в 2-3 дена валежът е повече от 10 л/кв. м. Веднъж на 10 години в планините вали и сняг. В същото време има много слънчеви дни и температурите достигат типично летни стойности.

Прогноза:

Тази година през юни се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 20 и 22 гр., по долината на р. Струма – около 23, за високите полета – между 17 и 19, а за планините – между 3 и 12. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 7 и 12 гр., а най-високите – между 32 и 37.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в равнините е между 50 и 70 л/кв. м, по Черноморието и долината на р. Струма – между 30 и 50 л/кв. м, а в планинските райони – от 70 до 130 л/кв. м.

Месецът ще започне със сравнително студено време. На много места в страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи, придружени от гръмотевици. Ще има и условия за градушки. Около средата на първото десетдневие повече слънчеви часове ще има преди обяд, а след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, на отделни места в страната ще има краткотрайни превалявания. Температурите ще се повишат и ще се доближат до климатичните норми. През последните дни от десетдневието има повишена вероятност за обстановка с по-значителни по количество валежи и на повече места в страната. Тогава и температурите относително ще се понижат.

През повечето дни от второто десетдневие изгледите са да преобладава слънчево време, а температурите да са около обичайните за средата на юни. Отново в следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, ще има и краткотрайни следобедни валежи, на повече места около средата и през последните дни от периода. Тогава и за кратко ще захладнява.

През първите дни от третото десетдневие се очаква въздушната маса над страната да се стабилизира. Тогава вероятността за валежи е по-малка. Очаква се температурите да са близки до климатичните норми. Около и след средата на десетдневието вероятността за валежи е относително по-голяма.

Анастасия Кирилова – синоптик в НИМХ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.