„Пътят на виното“ тръгва от Ялово и се превръща в национална стратегия

Проф. Костадин Ангелов: „Накарахте ме да се чувствам, сякаш съм родом от селото ви“

 

С чудесни емоции, много настроение и зареждащи разговори посрещнаха жителите на Ялово водача на листата на ГЕРБ-СДС Костадин Ангелов и колегите му – кандидати за народни представители. Майсторско изпълнение на каба гайди, кръшни хора, народни песни и благотворителен базар на сувенири, изработени от талантливи деца, бяха част от празника на великотърновското село. В села като Ялово се докосваме до ценностите на нашите традиции и обичаи, попиваме мъдростта на дедите ни и усещаме силата на българския дух. За пръв път съм тук, но ме карате да се чувствам, сякаш съм родом от селото ви, каза проф. Костадин Ангелов. След като запалиха свещи за здраве в обновената и изкусно зографисана църква „Света Троица“, кандидатите от листата с номер 5 разгледаха и атрактивната винарна „Ялово“. Собственикът Антон Танев и съдружниците му представиха богатия асортимент от бутикови вина, които предлагат.

Предприемачите превърнали в модерна изба старото селско училище, което било в руини. В бившите класни стаи сега се съхраняват бъчвите, които са изработени от три вида дъб и в тях отлежава гроздовият еликсир.

„Този производствено-дегустационен център е пример за развитие на малък и среден фамилен бизнес. Такава една дейност способства за съживяване на малките населени места и за привличане на туристи“, коментира Станислав Стоянов.

Той сподели, че с Националната винарска асоциация разработват инициатива „Път на виното/Wine road“ в подкрепа на туристическия бранш у нас и по примера на повечето европейски държави. Проектът ще допринесе за развитието на така наречения „винен туризъм” – бутиков туризъм, който ще привлече повече платежоспособни туристи в региона на Велико Търново.

„Със собственика на винарна „Ялово“ Антон Танев разработихме пилотен проект за „Път на виното“, като поставихме кафяви указателни табели, които показват маршрута до винарната, по подобие на културно-историческите табели. По подобен начин ще се маркира и обозначи достъпът до всички винарни и лозови масиви в цялата Великотърновска област със съответните маршрути. Ако инициативата се окаже успешна, ще я разработим и на национално ниво, за да привлича и туристически, и клиентски поток“, сподели Станислав Стоянов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *