Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Зам.- министърът на земеделието доц. д-р Крум Неделков: „Има до 70% разминаване в декларираните животни, така се точат субсидии“

Текат проверки в съмнителните стопанства, очакват се административни санкции

 

ОТКРИТИ СА ФРАПАНТНИ НАРУШЕНИЯ ПО ОТНОШЕНИЕ ДЕКЛАРИРАНИЯ БРОЙ ЖИВОТНИ И РЕАЛНО ОТГЛЕЖДАНИТЕ В СТОПАНСТВА У НАС, подпомагани с европейски субсидии. Това оповести служебният зам.-министър на земеделието доц. д-р Крум Неделков пред медиите по време на Националния събор на овцевъдите.

„Има разминавания в броя на декларираните животни с реалните в стопанствата в порядъка на 50 до 70 процента в някои от стадата. Когато приключат проверките, ще анализираме и ще оповестим фактите. Проверката обхваща регионите Варна, Бургас, основно Източна България. Те започнаха преди няколко дни и са максимално конфиденциални. Целта им е да излезе на светло браншът“, заяви той.

Уточни, че изборът кои да бъдат проверявани, става на база на нормативните правила и идеята е да не се инспектират едни и същи хора. Ще има административни санкции за нарушителите, но първо вината им трябва да се докаже с факти.

„Не искаме да си правим реклама с проверките, а да установим дали има съответствие между броя декларирани животни и реалните в стопанствата. Правим проверки не само в овцефермите, но и в редица други животновъдни обекти. Ще се направи анализ – или се случва при регистрирането във „ВетИС“, или от фермера, който по някаква причина е завишил изкуствено броя на животните. Може и техническа грешка да се окаже“, коментира експертът.

Зам.-министърът посочи, че за да се предотвратят подобни схеми, в следващия мандат трябва да се заложат в законите някои по-сериозни ограничения, засягащи както самите овцевъди, така и ветеринарните лекари. Категоричен е, че санкциите трябва да бъдат неимоверно увеличени и дори трябва да се мисли за по-сериозни последици, както например в редица страни се отнема лиценза на ветеринари, които злоупотребяват.

„НЕОБХОДИМО Е ДА СЕ ИЗГОТВИ СТРАТЕГИЯ ЗА БЪДЕЩЕТО В БРАНША. Ако ние не знаем накъде сме тръгнали, трудно можем да стигнем някъде. Субсидиите не са малко, има редици мерки за подпомагане, с малко по-голяма организация и подкрепа, маркиране на няколко основни мерки браншът има огромно бъдеще, защото България е със сериозни традиции в овцевъдството“, допълни доц. д-р Неделков.

По думите на проф. Иван Станков, изпълнителен директор на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, около 20 процента от общия брой декларирани животни у нас са виртуални.

„Съмненията ми са за поне 20 процента от животните у нас. Твърдят, че имаме 1,3 млн. овце, но според мен са не повече от 1,1 млн. Може би над 30 процента от субсидиите се източват. За да се спре тази порочна практика, след като се установят нарушителите, те ще бъдат изключени от субсидиране и от развъдната организация, в която членуват. Така тези, които лъжат, ще загубят много“, увери той.

Коментира, че проблемите в сектора са много, но за разлика от минали година, когато овцевъдите са били ощетени с изкупните цени, тази година ситуацията е по-добра. Всички агнета по Великден и Гергьовден са били изкупени на задоволителни цени, а млякото в отделни райони – за 1,50 лв./л. Изрази недоволство и че вълната не може да бъде реализирана, защото един европейски регламент я определя като страничен продукт подобно на червата, тоест отпадъчен артикул.

„Развъдната дейност е в критично състояние, трябва да има изкуствено осеменяване. Ние първи в страната сме организирали производство на мъжки разплодници за селекционна дейност. В Павликени имаме пункт за кочове и ги предоставяме за целта“, съобщи още проф. Станков.

„Надяваме с изготвянето на новите стратегически планове за новия програмен период да има слънце в нашия отрасъл. 70% от овцефермите са на ръчен труд – крайно примитивни условия, а това не е нормално. Ако нещата не се променят, овцевъдството ще продължи да замира. Вече нямаме агнета за експорт, може да заложим само на млечни продукти“, посочи Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *