1700 изпълнители от цялата страна идват за ХVІ издание на Петропавловския събор

Общините от Триградието са инициатори на събитието, известно като „Малката Копривщица“

Близо 1700 изпълнители от цялата страна ще се съберат на 26 и 27 юни (събота и неделя) в околностите на Лясковец за ХVІ издание на Петропавловския събор на народното творчество. Това е най-голямото фолклорно събитие за Северна България, спечелило си името „Малката Копривщица”. Форумът се организира от общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. Съборът се провежда под патронажа на кметовете на трите общини.

Програмата за предстоящия събор представиха кметът на община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, заместник-кметът на община Велико Търново Снежана Данева – Иванова и кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова.

Официалното откриване на ХVІ издание на Петропавловския събор е на 26 юни (събота) от 11.30 ч. на каменната сцена до манастира „Св. св. Петър и Павел”. Откриването се прави на ротационен принцип от кметовете на трите общини. Тази година символичен домакин на Петропавловския събор на народното творчество е община Горна Оряховица, затова и фолклорният песенен форум ще бъде открит от кмета инж. Добромир Добрев. Началото ще бъде дадено с емблематичната песен „Хоро се вие край манастира”. По традиция съборът се открива от Фолклорен ансамбъл „Сидер войвода“ при НЧ „Напредък – 1869“ – Горна Оряховица.

Заради пандемията тази година броят на участниците е по-малък, затова и през двата дни изпълнителите ще се изявяват само на една сцена. В продължение на два дни публиката ще види 180 изпълнения на 1680 участници от всички краища на България.

Тази година международното участие в събора е представено от Народен ансамбъл „Изворче“ от село Викторовка, Република Молдова. Селището е основано през 1829 г., като коренът на неговите първи жители е от българското село Кортен. В репертоара на ансамбъла са включени автентични български песни, обичаи, хора и ръченици.

И през двата дни изпълненията ще започват в 8.30 ч.

Най-възрастният участник е на 90 години – Георги Цоков от Хор за обработен фолклор „Зорница“ – с. Пчелище, община Велико Търново. Има и още шест участнички на над 70 и над 80-годишна възраст.

Най-малкият участник е Елеонора Дениславова, която е само на 1 година и половина. Тя е от гр. Търговище и ще участва в обичая „Крадене на дете“. Сред най-малките участници има изпълнители на 3, 5 и 8 години.

Петропавловският събор има конкурсен характер и организаторите са поканили творческа комисия, която ще определя най-добре представилите се в отделните жанрове. Председател на журито е акад. Крум Георгиев – доайен на българската фолклористика, етнолог, композитор, диригент, кавалер на международната награда „Оскар“ за фолклор. Носител е на най-високата награда на министерството на културата – огърлие „Златен век“, член е на Международната академия за традиционно изкуство.

Членове на журито са: проф. д-р Елена Кутева – музиковед, изкуствовед, дъщеря на основателя на световноизвестния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ и дългогодишен негов директор; проф. д-р Даниела Дженева – декан на факултета „Музикален фолклор и хореография“ в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, главен художествен ръководител на ансамбъл „Тракия“, и д-р Илия Вълев – доктор по етнология, уредник етнолог в Регионалния исторически музей във Велико Търново, етнограф и историк. Гост-изпълнители на форума са певиците от квартет „Славей“, които отбелязват 30-годишна творческа дейност като квартет.

Всички участници в Петропавловския събор ще получат грамоти за участие и сувенир със знака на събора.

Ще бъдат присъдени също и 18 лауреатски награди, всяка от които на стойност 100 лв., както и диплом и специален плакет. Ще бъдат връчени три специални парични награди на кметовете на трите общини, под чийто патронаж се провежда съборът. Всяка от наградите е в размер на 200 лв. Сумата ще бъде придружена със специален плакет и диплом. Община Горна Оряховица тази година ще бъде представена на Петропавловския събор от 20 творчески колектива и 14 индивидуални изпълнители от 7 читалища и едно средно училище. Община Велико Търново ще се представи с18 творчески колектива и 5 индивидуални изпълнители от 9 читалища, 1 частно училище и 1 сдружение. Община Лясковец ще бъде представена от 10 творчески колектива и 14 индивидуални изпълнители от 3 читалища и 3 пенсионерски клуба. Началото на Петропавловския събор на народното творчество е поставено през 1993 г. от общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. До 1995 г. се провежда ежегодно с участието само на фолклорни колективи от региона, а от 1997 г. става национален и се провежда на всеки две години в навечерието на Петровден в околностите на манастира „Св. св. Петър и Павел” над Лясковец. В Петропавловския събор вземат участие колективи от всички етнографски области, представяйки фолклорното танцово, словесно и музикално богатство на България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.