Безплатни профилактични прегледи за венозни заболявания ще проведе д-р Ангел Григоров във В. Търново

ВОДЕЩИЯТ СЪДОВ ХИРУРГ Д-Р АНГЕЛ ГРИГОРОВ ЩЕ ИЗВЪРШВА БЕЗПЛАТНИ ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ВЕНОЗНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ. Инициативата е част от националната кампания на сайта venite.bg и Дружеството по съдова и ендоваскуларна хирургия – „Вземи краката си в ръце активно“. Медикът ще консултира пациенти в дните 23 и 30 юни в ДКЦ към МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, като е необходимо предварително записване на сайта venite.bg.

Кампанията има за цел да повиши информираността относно рисковете от появата на разширени вени, ранните симптоми на венозната болест, необходимостта от навременна диагностика и своевременно лечение.

Специалистът обясни, че през лятото венозната патология се обостря и хората, които имат такива проблеми, е редно да бъдат профилактирани преди разгара на горещото време.

„Венозната патология, или хроничната венозна болест минава през 6 етапа. При нулевата степен пациентите чувстват болка, тежест, напрежение. Втората степен е, когато вече започват да се виждат малки венички, капиляри, а третата са същинските разширени вени, които са над 3 мм. Останалите три фази се припокриват с част от послебитния синдром, това означава, че пациентите вече са прекарали запушване на дълбоката венозна система“, уточни д-р Григоров.

МНОГО ОТ ПАЦИЕНТИТЕ ПОДЦЕНЯВАТ И НЕГЛИЖИРАТ ПЪРВИЧНИТЕ СИМПТОМИ НА ЗАБОЛЯВАНЕТО, което впоследствие затруднява лекарите в борбата с ликвидирането на последиците от болестта.

„Има пациенти, които знаят, че имат разширени вени, но не предприемат нищо от страх и не идват когато може миниивазивно да им се помогне, с нови съвременни методи, без разрези. Просто се прави венозна аблация с лазер или високочестотен ток и възстановяването е още на другия ден, но това нещо си има строги индикации, които ако не се спазват, резултатите ще са плачевни“, поясни още съдовият хирург.

Сред най-рисковата група пациенти са хората, които водят заседнал начин живот, свързан с намалена физическа активност. Посочи, че и тези, които стоят дълго време прави или седнали, също са застрашени от разболяване – учители, лекари, готвачи, сервитьори и т.н.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

2 thoughts on “Безплатни профилактични прегледи за венозни заболявания ще проведе д-р Ангел Григоров във В. Търново

 • 22.06.2021 в 14:44
  Permalink

  Ъхъ… В царството на слепите едноокият е цар !

  Отговор
 • 22.06.2021 в 18:09
  Permalink

  Този КАСАПИН щеше да остави майка ми без крак .Искаше да го реже над коляното преди четири години .Сега тя няма само четири пръста . Бог да ни пази от такива!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *