Хибридна операционна зала за над 1,3 млн. лв. и двама нови специалисти вдигнаха до университетско нивото на търновската съдова хирургия

От сряда в новото хирургично звено ще да се прилагат методи за лечение на артериални и венозни болести, каквито се правят в модерните европейски страни

 

МОДЕРНА ХИБРИДНА ОПЕРАЦИОННА ЗАЛА ЗА НУЖДИТЕ НА ОТДЕЛЕНИЕТО ПО СЪДОВА ХИРУРГИЯ Е НАЙ-НОВАТА ГОРДОСТ И ПРИДОБИВКА НА МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“. Новото звено стана факт с помощта на здравното министерство, което за целта отпусна над 1,3 млн. лв. Със средствата бе преустроено помещение в областния стационар, закупена, доставена и монтирана съвременна техника  и оборудване. Главни действащи лица в иновативната операционна ще са специалистите д-р Любослав Шкварла и д-р Константин Грудков, които ръководството на лечебното заведение привлече към екипа  на клиниката. С тях и новата хирургична структура отделението по съдова хирургия достигна трето ниво на компетентност и вече става конкуренция на университетските звена в това направление.

„Тази хибридна зала е еманацията на нашите усилия в продължение на повече от година. Взаимно си повярвахме, че можем да се справим и е факт, че когато всички са впрегнати да работят в една посока, нещата се случват. Новата операционна зала дава нови възможности в съдовата хирургия за едноваскуларна работа.  Получихме всички разрешителни и вече може да се работят оперативни интервенции, които се провеждат в университетските болници и клиниките с висок технологичен потенциал“, увери изпълнителният директор на МОБАЛ д-р Стефан Филев.

ХИБРИДНАТА ОПЕРАЦИОННА ЗАЛА Е ОБЕЗПЕЧЕНА СЪС СЪВРЕМЕНЕН АНГИОГРАФ, КОЙТО ПОЗВОЛЯВА ЛЕКУВАНЕ НА ПАЦИЕНТИТЕ ПРИ ПО-МАЛКО ЛЪЧЕВО НАТОВАРВАНЕ и щадене на медиците, работещи с уреда. В помещението е осигурено и  останалото стандартно оборудване на една хирургична структура , както и  операционна маса. На екрана пък се излъчва образ, който се предава от ангиографа, и позволява на специалистите да виждат как изглеждат съдовете, при инжектиране на контрастно вещество.

„Хибридната операционна зала съчетава в себе си двата метода за лечение на съдова патология – чрез класическа хирургия и едноваскуларни процедури. Те са същия тип като в кардиологията, както инвазивните кардиолози работят по сърцето, така и ние – по периферията. Шансът, който ни се дава тук е да обединим двата метода и с по-малко оперативна интервенция да направим по-големи неща. Така например при аневризми на коремната област, сега имаме възможност пункционно, чрез гънките на краката, да сложим такава протеза, която да изолира тази аневризма и реално това е лечението на пациента. Това са модерните достижения на медицината и техниката, с които боравят всеки ден в Германия, Швейцария, Франция и т.н“, обясни д-р Любослав Шкварла.

Той и колегата му д-р Константин Грудков са най-новите лица на търновската болница и след повече от 10 години работа в София, решили да продължат кариерата си в старата столица.  И двамата са боляри, завършили ПМГ „Васил Друмев“ и Медицинския университет „Св.Климент Охридски“ и имат участия е множество международни обучения и форуми.

„Стартирах кариерата си в Клиниката по съдова хирургия на болница „Св. Екатерина“, под ръководството на проф. Захариев. 12 години работих там, а след това се присъединих към екипа на Панагюрската болница, където с колегите си създадохме отделението по съдова хирургия. Преди година се срещнах с д-р Филев, който изрази желание да покачим нивото на отделението, даде ни надежди и криле. Има още какво да се желание и работи, като безспорно направата на една операционна е важна, но трябва да се стикова и работния процес, за да могат пациентите да получават най-добрите грижи“, допълни д-р Шкварла.

Д-р Грудков започнал своя професионален път в Университетска болница „Лозенец“, където специализирал кардиохирургия, а в последствие станал редовен асистент в катедрата по хирургични болести на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 2014 г. придобил специалност по сърдечна хирургия, а през 2018 г. по съдова хирургия. Развивал се научно преподавателска дейност, а научните му интереси са насочени към болестите на каротидните артерии и ендоваскуларното лечение на венозни и артериални заболявания.

ДВАМАТА РЕШИЛИ, ЧЕ МОГАТ ДА НАПРАВЯТ НЕЩО ЗА ГРАДА СИ, ПОЗОВАВАЙКИ СЕ НА ФАКТА, ЧЕ ИМА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ГОЛЯМ ГЛАД НА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ в провинцията.

„Знаем, че в България здравеопазването е централизирано, основно в София, и в един момент периферията остава без покритие от кадри и населението там страда. В провинцията се извършват изключително много първични ампутация, без пациентите да бъдат диагностицирани съдово, а е можело да им се помогне. След като имаме опита и познанията защо да не го направим?“, казва те.

Категорични, че са ще се подобри значително качеството на медицинската помощ, защото  новите съвременни методи ще дадат възможност за по-начална оценка на заболяванията и третиранията им. Подчертават, че голямо предимство на манипулациите е тяхната миниинвазивност, позволяваща по-бързото възстановяване на пациентите и снижаването на риска от усложнения.

В сряда ще бъде опериран първия пациент, който ще премине модерна интервенция в новото хирургично звено.

Доайените в отделението споделиха, че заради страха от пандемията, много хора отлагали медицинска помощ и в един момент се стигнало до тройно повече над средния стандарт на случаи на усложнения от венозни и артериални тромбози.

На представянето на залата, д-р Шкварла и и Грудков съобщиха, че от 28 юни ще провеждат профилактични прегледи в клиниката, а записването става на регистратурата на телефон  062 52 66 05. Поканени за консултация са всички, които имат съдови заболявания и се нуждаят от да най-подходяща профилактика или лечение.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

One thought on “Хибридна операционна зала за над 1,3 млн. лв. и двама нови специалисти вдигнаха до университетско нивото на търновската съдова хирургия

  • 22.06.2021 в 14:52
    Permalink

    Днешният брой на вестника отделя подобаващо внимание на венозната хирургия до степен, че нещо напрежение се вижда… На една страница статия за „водещ съдов хирург“, за преглед при когото трябва да се запишем на сайт, на друга страница инфо за двама нови специалисти и нова операционна зала… Между другото – признание за инвестицията в новата зала и вярвам, че новите съдови хирурзи ще ни накарат да спрем да тичаме до Плевен (защото е по-близо, не за друго, неее)…

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *