Избори 2021Политика

Христо Дочев – доктор по конституционно право и кандидат за народен представител от листата на ПП „Има такъв народ“: „Гордеем се с оскъпени магистрали, а останалата ни пътна мрежа е в окаяно състояние“

– Г-н Дочев, какви са приоритетите на кандидатите за народни представители от ПП „Има такъв народ“ за Великотърновска област?

– През 2019 г. Народното събрание обяви Велико Търново за историческа и духовна столица на България. Това ни ангажира в още по-голяма степен да работим усилено за отстояване на това призвание – както за самия административен център, така и за всички населени места в областта. За съжаление, наблюдаваме редица съществени недостатъци, които намаляват възможностите за развитие на областта в средносрочен и дългосрочен план. Така например конкретно за Велико Търново един от тежките проблеми е изключително задръстената с автомобили централна част – липсата на достатъчно места за паркиране затруднява както работещите търновци, така и гостите на града. Проблемите с трафика съществуват от години, като сме свидетели на неизпълнени, но обещани проекти за изграждане на околовръстни пътни артерии, които да облекчат движението – настоящата инфраструктура не може да отговори на увеличения поток от превозни средства. Прогнозите също не са добри – възприетият подход строящата се магистрала „Хемус“ да минава далеч от В. Търново допълнително ще задълбочи тези проблеми. Истинско предизвикателство пред новото управление ще бъде да минимизира негативите, които ще произтекат от лобисткото проектиране на обекти с национално значение, при което отделни областни центрове са облагодетелствани за сметка на други.

Също така трябва да припомня, че преди близо десет години – през далечната 2012 г., доскоро управляващите обявиха старт на изграждането на магистрала Русе – Велико Търново – Свиленград, съвместен проект с катарски инвеститор. Това очевидно не е факт, а наскоро дори се оказа, че поради конюнктурни съображения цената на проекта се е повишила с 300 милиона лева, което е огромно завишение – около 45%. На фона на тези обстоятелства второстепенната пътна мрежа, особено в община Велико Търново, е в окаяно състояние, като изключим частичните ремонти отпреди две години, направени в периода преди местните избори.

– Какви са мотивите ви да се кандидатирате за народен представител?

– Отговорът на този въпрос се състои в няколко основни момента. На първо място, това е желанието за промяна в почти всички сфери на обществения живот – излишно е да изброявам всички несправедливости, на които сме свидетели в последните години – в съдебната система, в образованието – в тези съм лично и професионално ангажиран, но също и в други – здравеопазване, спорт, култура. Така постепенно се зароди идеята, че ако човек е пасивен свидетел на случващото се около нас, то това не е достатъчно, а би могъл с активни действия да допринесе за нещо позитивно, пък било то и дребно. Така с времето припознах идеите на референдума от 2016 г., които прераснаха в политическия проект „Има такъв народ“. Впоследствие успях да получа доверие от ръководството на организацията на областно и национално равнище, което ме натовари с отговорността да участвам като кандидат за народен представител.

Бяхте избран в предишния, макар и кратък парламент, как бихте охарактеризирал работата му, която е обект на доста противоречиви оценки?

– Съществуването на 45-ото народно събрание наистина беше кратко, макар и не с най-късия мандат от историческа гледна точка. Това времетраене от около един месец обаче беше предопределено от самите изборни резултати от 4 април. В този смисъл едно от изпълнените обещания на ПП „Има такъв народ“ беше, че няма да влизаме в коалиционни споразумения с партиите на статуквото и чисто математически нямаше възможност за формиране на стабилно мнозинство в парламента. Друго обещание, което успяхме да реализираме, е изменението на Изборния кодекс в посока на създаване на среда, която да подпомогне произвеждането на по-честни избори – чрез въвеждане на изцяло машинно гласуване, намаляване на недействителните гласове, отпадане на ограниченията за гласуване на български граждани в чужбина, избиране на кметове дори в малките населени места, създаване на изборен район „чужбина“. Това успя да свърши последният парламент. От друга гледна точка, парламентът беше принуден да работи в твърде нездравословна среда предвид саботирането на заседанията в пленарната зала и работата на комисиите. Бившите управляващи насочиха всички свои усилия и експлоатираха правилника за дейността на НС в името да бламират нормалния работен процес. Колкото до поведението им в залата – виковете, обидите към колеги народни представители, тропането и пр., и как трябва да бъде оценено то, всеки сам може сам да прецени и да направи своите изводи.

– Защо не бяха реализирани част от исканията по референдума на Слави Трифонов?

– Първоначално три от шестте въпроса не бяха допуснати до гласуване на референдум по предложение на тогавашния президент Плевнелиев. Опитът ни да намалим държавната субсидия от 8 лева на 1 лев за глас не беше успешен, тъй като това предложение не срещна подкрепа на останалите политически сили. Това беше един от първите законопроекти, който нашата парламентарна група внесе за разглеждане. Ще търсим такава подкрепа в следващото Народно събрание, тъй като това е волята на хората, изразена чрез резултатите на референдума. Относно промените в законодателството, според които народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура – това остава приоритет в програмата на ПП „Има такъв народ“. За да се реализира обаче, е нужно да бъде направено актуално преброяване на населението с цел да се обособят отделните 240 самостоятелни изборни райони с еднаква тежест на представителност помежду им. Оттам ще могат да бъдат „изчистени“ избирателните списъци, които понастоящем не са коректно направени и се отразяват на изчисляването на избирателната активност, съответно на резултатите. Поради това и предвид наближаващите предсрочни парламентарни избори тази промяна в законодателството не беше възможна – все пак 45-ият парламент генерира само девет пленарни заседания.

– Какво трябва да се промени в развитието на региона, намирате ли, че отделните населени места се управляват правилно?

– Великотърновска област се състои от много и различни населени места, някои от които се управляват по-добре от други, като това зависи от уменията и желанието на местната власт. Има някои ключови проблеми, които следва да бъдат разрешени и които бяха неглижирани в последните години. Така например, най-отдалеченият общински център в областта – град Свищов, от който съм родом, е най-бързо обезлюдяващият се град, като една от причините е незавидното състояние на висшето училище – Стопанска академия „Д. А. Ценов“. Под претекст за спазване на академичната свобода в университетите държавата допусна това 85-годишно висше училище да изпадне в практически фалит и да обрече почти цялата община на разруха. Смятам, че народните представители от областта трябва да вземат мерки и да решават подобни въпроси от регионално и национално значение. Друга пречка пред устойчивото развитие на някои общински центрове е системното обвързване на местната власт с централната и самоцелното отпускане на финансиране на определени проекти и дейности, които не са изцяло в интерес на хората.

– Кога най-накрая Великотърновска област ще има лоби в парламента и може ли това да се случи в следващия?

– Наличието на лоби в Народното събрание на дадена област не е задължително да води до положителни резултати на местно ниво. Смятам, че когато законодателната власт работи ползотворно и приема закони в интерес на гражданите, които от своя страна се изпълняват добросъвестно от изпълнителната власт, то това неминуемо ще доведе до подобряване на жизнения стандарт във всички административно-териториални единици. Представителите на ПП „Има такъв народ“ в 45-ото народно събрание в мое лице и адв. Момчил Иванов винаги сме изразявали готовност и желание да работим и да отстояваме интересите на гражданите на Великотърновска област.

– Каква кампания води вашата формация и каква провеждат вашите опоненти?

– Нашата кампания започна изключително позитивно и продължава динамично в същия дух. Предвидили сме множество събития и срещи с граждани във всички десет общински центъра. Имаме желание да се срещнем с максимално много хора, като сме си поставили амбициозната цел да посетим хората и от малките населени места в общините, ще информираме публично за всички наши срещи. Така например на 19 юни сме организирали публична среща с г-н Пламен Абровски – експерт по земеделие и гори на ПП „Има такъв народ“. Колкото до нашите опоненти – партиите от статуквото, впечатлението към момента е, че те са се съсредоточили към агресивна и отчаяна кампания – чрез оплюване на отделни представители на ПП „Има такъв народ“ и влагане на огромен финансов ресурс за реклама и сплашване на хората по места – нещо, което категорично не одобряваме и не можем да подкрепим.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *