Водещи новиниСъдби

Лекарка, завършила с отличие медицина, избра да практикува в Церова кория

В свободното си време д-р Мариета Радева обучава деца на народни танци, шие тоалети и обработва зеленчукова градина

 

МЛАДА ЛЕКАРКА ИЗБРА ЗА СТАРТ НА КАРИЕРАТА СИ СЕЛО ЦЕРОВА КОРИЯ. Д-Р МАРИЕТА РАДЕВА ЗАВЪРШИЛА МЕДИЦИНА В ТРАКИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ В СТАРА ЗАГОРА ПРЕДИ ГОДИНА. От 6 месеца работи в Държавната психиатрична болница във великотърновското село, където е израснала. С това тя доказва, че има възможности за професионална и личностна реализация дори и в малките населени места.

Красивата лекарка е завършила с отличие Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“ във Велико Търново, а след това и медицина. В момента специализира психиатрия в Александровска болница. Докато следвала обща медицина, Мариета мечтаела да стане педиатър.

„Много скоро след като завърших обаче, получих предложение за работа в психоболницата. Първоначално не бях убедена, че това е моята специалност. Но отидох в здравното заведение, срещнах се с колектива, влязох в отделенията, наблюдавах пациентите. Установих, че за лечението на тези болни, както и при децата са важни не само медикаментите, но и любовта, съчувствието, индивидуалните грижи. Мястото ми допадна и реших, че това е невероятно предизвикателство за професионалното ми развитие“, споделя д-р Радева.

26-годишната лекарка опровергава мнението, че за млад човек тази работа е непривлекателна.

„Когато човек работи с желание, хъс, страст, не се усещат трудностите. Освен това екипът на болницата ме прие много радушно и затова отдавам моите знания и сили с отворено сърце“, споделя д-р Радева. Щастлива е, че след дежурство се прибира с чувство на удовлетворение от работата си и това е доказателство, че е на точното място.

Въпреки че много от младите медици се стремят да стартират кариерата си в университетски, големи областни болници или в чужбина, д-р Радева е убедена, че един специалист може да развива успешна практика и в малко селище.

„Не деля хората на живеещи в град или село. Всички са равни и трябва да получават еднакво добро медицинско обслужване. В психиатричната болница в Церова кория се чувствам удовлетворена, защото в родното си село виждам перспектива за професионално израстване, добро заплащане, както и интересен социален живот“, казва д-р Радева.

Амбициозната лекарка разказва, че ежедневието й е много динамично и всекидневно се сблъсква с разнородни случаи от тежко болни до по-леки разстройства на пациенти, които се чувстват неспокойни.

„Впечатление прави, че все по-млади хора отключват психични заболявания. Има болни, които са изключително интелигентни и образовани – учители, лекари, инженери. Най-честите патологии са параноидната шизофрения, биполярните афективни разстройства, депресиите. Масовите психични заболявания са провокирани от трудния живот, пандемията, стреса, житейски неуредици, дори и от неблагоприятните климатични промени“, коментира д-р Радева. Продължителността на лечение в болничното заведение е строго индивидуално. Много хора не са достатъчно критични към здравето си и нуждата от лечение. Спират приема на медикаменти вкъщи и ги настаняваме в твърде влошено психично състояние“, обяснява д-р Радева.

Тя признава, че нейни приятели често я питат не е ли рискова работата с пациенти с подобен род заболявания.

„Не се страхувам. Във всяка една специалност има рискове. В специализираната лечебница човек е наясно какви хора обслужва и е подготвен да реагира при необходимост, освен това винаги работим в екип“, категорична е д-р Радева.

Тя разкрива, че от дете е запозната с проблемите на хората в социалните заведения. Нейната майка е дългогодишен служител на Дома за възрастни с умствена изостаналост в Церова кория и Мариета и до днес редовно помага на персонала. Подстригва домуващите, оказва им медицинска помощ и това е поредно доказателство, че когато човек има голямо сърце и си обича работата, го прави безкористно.

Освен всеотдайността в областта на медицината Мариета има любими занимания, които запълват свободното й време.

От дете танцува народни танци и в момента е инструктор на две групи деца и ученици към местното читалище.

Разтоварва се от напрежението, като си шие дрехи на старата машина на баба си. Доставя й удоволствие да се труди в градината на дома си и да отглежда плодове и зеленчуци.

Споделя, че не й липсват младежки забавления, защото, когато има възможност, се качва в колата си и отива в Стара Загора или Велико Търново, където се среща с приятели, съученици и състуденти.

„Животът на село, спокойствието, чистият въздух, отрудените хора ми харесват и с готовност участвам в местния обществен живот, но политиката и управленската дейност не ме влекат“, категорична е д-р Мариета Радева.

Веселина АНГЕЛОВА

Снимки личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *