Мобилни екипи от адвокати ще помагат на жертви на насилие по проект за 750 000 евро

Мобилни екипи от адвокати и ромски медиатори ще предоставят правна помощ на представители на уязвимите социални групи в малките и отдалечените райони в областите Велико Търново, Стара Загора и Варна. Това стана ясно по време на представянето на пилотния проект „Подобряване на достъпа до правосъдие на лица, живеещи под прага на бедност, със специален фокус върху жени, деца и ромската общност” във В. Търново.

На срещата във вторник присъстваха председателят на Националното бюро за правна помощ Наталия Илиева и зам.-омбудсманът Елена Чернева (на снимката).

Трите центъра по проекта са разкрити по финансиране от Норвежкия финансов механизъм. Стойността на проекта е 750 000 евро и ще продължи до 2023 г. Освен правни консултации се предвижда и обучението на над 300 адвокати от цялата страна, уточни адв. Диляна Гитева, ръководител на проекта.

Пилотният център във В. Търново работи от края на март, като до края на май са извършени близо 200 консултации. Повечето от тях са реалзиирани на терен, предимно в отдалечени и малки населени места, отчете адвокат Доброслава Кeрекова, координатор на проекта за В. Търново. Случаите, по които са работили, са свързани с домашно насилие, родителски права и издръжка на деца, разводи, имуществени проблеми и др. Адвокат Кeрекова уточни, че консултациите са безплатни, но ако се стигне до съдебно дело, лицата могат да бъдат насочени към Националното бюро за правна помощ и ако отговарят на определени изисквания, разходите да бъдат за сметка на бюрото. Колегите й, които работят на терен, са адвокатите Ирена Стасинопулу, Калина Лупова и Цветомира Йорданова.

„Считам, че изпълнението на проекта е навременно, защото през последните години проблемът с домашното насилие в българското общество е много тежък. В България не се води официална статистика колко са пострадалите от домашно насилие, но проучвания на НПО и медийни съобщения, показва, че през последните 2 години минимум две жени на месец биват убивани чрез насилие. А през 2020 г. по време на двумесечната карантина заради ковид епидемията, 9 жени са били убити от партньорите си. Тревожна е тенденцията, че нараства и броят на децата, пострадали от домашно насилие“, заяви зам.-омбудсманът Елена Чернева, която доскоро бе ръководител на Националното бюро за правна помощ. Тя подчерта, че целта на този проект е да се разгърне системата на правна помощ към гражданите, пострадали от домашно насилие, да се засили ролята на държавата, както и да се създадат пилотни механизми на сътрудничество на местно ниво. Елена Чернева посочи, че в продъжление на 9 години е била председател на Националното бюро за правна помощ и има поглед върху дейността на Великотърновската адвокатска колегия. Тя подчерта, че има голям респект към колегите и това й дава увереността, че изпълнението на този проект ще се реализира успешно в старата столица.

Шефката на търновските адвокати Даниела Минева каза, че за пореден път адвокатите от колегията са поканени да участват в реалзирането на проект, насочен към социално слаби и уязвими хора. Тя смята, че поредното привличане на адвокати от търновската колегия се дължи на факта, че досега всички са показали, че със своята отдаденост могат да бъдат полезни.

Визитата трябваше да продължи при мобилен екип в павликенското село Стамболово, но по обективни причини не се състоя.

Телефонът на нуждаещите се от правна помощ хора в региона е 0888 972 449, адвокат Доброслава Кeрекова.

 

Н. ГЕОРГИЕВА

Сн. авторката

One thought on “Мобилни екипи от адвокати ще помагат на жертви на насилие по проект за 750 000 евро

  • 23.06.2021 в 11:38
    Permalink

    Ей, това е. Като не можеш да изкарваш от хонорари, вземаш от проекти.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.