Скокът на цените на материалите повлече нагоре и имотите във Велико Търново

Предприемачи: „Ако продаваме под 750 евро квадрата, фалираме“

 

ЦЕНАТА НА НОВИТЕ ЖИЛИЩА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗАПЪЛЗЯ НАГОРЕ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ НЯКОЛКО МЕСЕЦА, НЕЗАВИСИМО ЧЕ ПАЗАРЪТ БЕ УДАРЕН ОТ КОРОНАКРИЗАТА. Проверка на „Борба“ показа, че в момента стойността на апартаментите е около 750 евро на квадратен метър за най-добрите предложения, които включват панорама, безпроблемно паркиране и бързи комуникации. Стойността се е повишила с близо 30 на сто в сравнение със същия период на миналата година. Строителните предприемачи коментираха пред най-авторитетната регионална медия, че е немислимо да продават под тези цени, ако не искат да фалират. Според тях земята под сградите е нараснала в пъти, но най-драстично е завишението на материалите, което де факто обуславя и калкулацията на недвижимостите. Със 100% е завишено желязото, което е основна суровина. В началото на годината то е струвало около 80 – 90 стотинки за килограм, докато сега се продава за 2 лв. Около 40 на сто по-скъпо се продават топлоизолационните материали, дограмата, както и почти всичко останало, което се използва в строителния бранш.

Комуникациите и наличието на паркоместа наред с панорамата са основните критерии при избор на нов имот.

ОТДАВНА МЕСТНИТЕ ПРЕДПРИЕМАЧИ ИЗБЯГВАТ ДА ПРОДАВАТ „КОНФЕКЦИЯ“, А САМИЯТ ПАЗАР РЕГУЛИРА ПРЕДЛАГАНЕТО. Вече е немислимо да се вземе сграда, която не е обезпечена с паркоместа и удобства, няма озеленяване и е изпълнена с евтини суровини, които после създават главоболия за обитателите, обясняват авторитети от местната строителна гилдия. Като лош пример изпълнители и брокери на имоти посочват няколко блока в кв. „Картала“, „Бузлуджа“ и „Колю Фичето“, които представляват неприятна гледка с плесенясалите си зеленикави фасади. Независимо от завишението на цените инвестицията в недвижим имот остава една от най-предпочитаните от хората, особено за работещи в чужбина, които влагат припечеленото в болярския град.

Стилян НАЙДЕНОВ

4 thoughts on “Скокът на цените на материалите повлече нагоре и имотите във Велико Търново

 • 22.06.2021 в 10:03
  Permalink

  Здравейте,
  Имате ли представа дали блокът на Ален мак 6б,вх. б е от тези лошите блокове, защото ми предлагат апартамент там?

  Отговор
  • 22.06.2021 в 22:53
   Permalink

   Не се занимавй с апартаменти.Дай да ти продам за 20 000 ЛЕВА 500 кв. метра на Козлуджа и си построй 1 къща и хем си в града и наоколо зелена площ доде ти погледа стига и не кола ами тир можеш да паркираш.
   тел.за връзка 0988 821 646
   Собственик съм.Несъм агенция .

   Отговор
 • 22.06.2021 в 12:34
  Permalink

  Всичко това качване го правят журналистите, първо заплатите ни са в левове, после качеството изобщо не отговаря на поисканата цена. Няма гаражи , не поддържат тротоарната част, да не говорим за градинската част. В цената трябва да влизат и общата площ, а това често е неугледно. Не бих платила такава цена.

  Отговор
 • 23.06.2021 в 22:14
  Permalink

  Инвестирайте в имоти извън града. Не знам какво толкова ви привлича освен едни комуникации. Много по-хубаво е да изпиеш бутилка бира на тихо и уютно местенце отколкото прес кварталния магазин.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *