Уникална изложба с добавена реалност, която се гледа през телефон, показаха в СУ „Емилиян Станев“

ГРАФИКИ С ДОБАВЕНА РЕАЛНОСТ ПОКАЗАХА В СУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДОЦ. Д-Р СВЕТОСЛАВ КОСЕВ И ДОЦ. Д-Р АТАНАС МАРКОВ. Атрактивната изложба „Взаимодействие с въображаема реалност“ е поредният съвместен проект на двамата преподаватели във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

„Със специално мобилно приложение трябва да се гледат картините и тогава те „оживяват“. В графиките, които иначе са изработени в почти традиционните графични техники, се появяват изображения и движещи се обекти, които са невидими с просто око. „Казвам, че техниките, с които съм работил, са почти традиционните, защото за типичната графика просто нямах физическо време. Рисува се обаче съвсем по обикновения начин – двуизмерно. Но аз, както знаеш, обичам да намесвам и 3D софтуер в графиките, които правя. И сега в повечето от графиките съм използвал триизмерни за добавена реалност“, обяснява доц. Косев, преподавател по графичен дизайн във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и декан на Факултета по изобразително изкуство. Докато той рисувал, доц. Атанас Марков работил по приложението за добавена реалност. Софтуерът, който използвал, е близък до този, с който се правят компютърни игри.

Освен в голям формат графиките са изработени и като картички. На гърба на всяка картичка има QR код с приложението, което може да бъде изтеглено в телефон и таблет.

„С Атанас Марков работим по интерактивни проекти от 2014 г. Тогава създадохме първата си съвместна инсталация „Интерактивни генеративни формации“. Хората трябваше да застават пред сензор и да танцуват, а той прихващаше движенията им. Представихме този проект в Софийския университет по тяхна покана, след това пътувахме в Испания и Сърбия“, припомня доц. Косев. Вторият проект на двамата преподаватели нямал същия успех, но през 2019 г. те предизвикаха истински фурор с интерактивната си инсталация със сфери, наречена „Взаимодействие с технологичен организъм“, която показаха в Изложбените зали в старата столица.

„Много отдавна искахме да направим изложба и в София и спонтанно решихме към тази инсталация да добавим и графики. Всъщност идеята за графиките дойде, след като галеристките ни попитаха няма ли нещо, което посетителите да могат да отнесат със себе си за спомен от тази изложба. Така се появиха картичките, а после и графиките“, обяснява доц. Косев.

СУ „Емилиян Станев“ е второто място, където експозицията на доц. Светослав Косев и Атанас Марков гостува. „Изключително ми е приятно да видя тук тази необичайна, атрактивна и забележителна експозиция. Още повече че ние имаме специалност „Графичен дизайн“ и за децата е интересно да потънат в реалността, която можеш да видиш само през специални и умни устройства“, коментира директорът на гимназията Кина Котларска, по чиято идея експозицията гостува в училището.

През есента двамата университетски преподаватели ще се върнат в СУ „Емилиян Станев“, което е асоциирано училище към ВТУ, за да направят уъркшоп за добавена реалност. „Проектът е доста амбициозен, но ние ще покажем на децата основите на този тип програми. Атанас Марков, който е завършил математика и информатика и сега преподава във Факултета по изобразително изкуство компютърни технологии и фотография, ще им разкаже за софтуера, ще им покаже как работи и те ще опитат да поработят с него“, допълва доц. Косев.

Атрактивната експозиция ще може да бъде видяна и от всички търновци и гости на града след 8 юли, когато предстои да бъде подредена и в Изложбените зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *