Вече ваксинират и деца срещу COVID-19, но само с препарата на Pfizer-Biontech

Близо 45 000 дози са поставени в региона, в Сухиндол и Златарица няма нито един диагностициран с вируса

ДЕЦАТА У НАС СЪЩО МОГАТ ДА БЪДАТ ИМУНИЗИРАНИ СРЕЩУ КОРОНАВИРУС, съобщават от здравното министерство. Ваксинацията обаче е разрешена само с препарата на Pfizer-Biontech, и то при малчугани над 12-годишна възраст. За целта майката или бащата следва да попълнят формуляр за информирано съгласие. Поставянето на дози при хлапета става при общопрактикуващия лекар и във всеки ваксинационен пункт.

Възможността и децата да бъдат имунизирани, дойде, след като производителят проведе проучване сред 600 000 малолетни, което доказа, че субстанцията е безопасна и дори по-ефективни при малчугани. Решението обаче дали лица във възрастовия интервал 12 – 18 г. да бъдат ваксинирани, остана за взимане от всяка страна. Първи САЩ дадоха зелена светлина за инжектиране на препарати за деца. След това разрешение даде Европейската комисия по лекарствата, както и държавите Канада, Израел и Германия. Наскоро и българските власти решиха хлапетата да бъдат имунизирани.

По думите на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ваксината е подходяща за всички деца над 12 години, които не страдат от специфични хронични заболявания.

По данни на Единния информационен портал сряда в областта са поставени общо 43 075 дози, а със завършен имунизационен цикъл са 20 220 лица.

Налице е много ниска степен на заболеваемост, възлизаща на 13,06 на 100 000 души население. В болница са само 18 пациенти, а в домашни условия се лекуват 52-ма.

Най-много активни случаи в региона има в община Велико Търново – 20, докато в Златарица и Сухиндол няма нито един диагностициран.

Заради ниската заболеваемост частично разрешиха свижданията в болниците. Според заповедта на здравното министерство посещения в лечебни заведения могат да правят близките на пациенти с над 5 дни болничен престой. Преценката за визитите обаче е на лекуващия лекар и се определя от степента на риск от заразяване с коронавирус. Посещенията в болниците могат да стават само при носенето на предпазна маска.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *