Чрез Плана за възстановяване ще се влеят повече средства в сферата на културата

Кандидатите за депутати от ГЕРБ – СДС Станислав Стоянов и Венцислав Спирдонов:

„Историческият музей във В. Търново заслужава да стане втори национален музей“

 

С Плана за възстановяване и устойчивост, разработен по времето на правителството на ГЕРБ, както и чрез насърчаване на политики по децентрализация ще се влеят повече средства в сферата на културата. Това заявиха при среща с великотърновци, работещи в сферата на музейното дело, кандидатите за народни представители Станислав Стоянов и Венцислав Спирдонов.

„Важно е да има финансиране за обновяване на музейните сгради, за обогатяване на фондовете и повишаване заплатите на музейните работници. В Плана за възстановяване и развитие, подготвен от ПП ГЕРБ, са предвидени много средства за култура. За съжаление, този напълно разработен план все още не е внесен в Европейската комисия. Служебното правителство реши да го променя. Междувременно преди броени дни стана ясно, че планът на съседна Гърция вече е одобрен“, обясни Станислав Стоянов.

Той поясни, че в него са заложени средства по три направления – за енергийна ефективност на административни сгради и културна инфраструктура, за развитие на културно-творческите индустрии и за дигитализация на фондовете.

„В програмата за управление на ГЕРБ е предвидено увеличение на бюджета на Министерството на културата с 0,2% годишно, за да достигне 1,4% от брутния вътрешен продукт на края на четиригодишния мандат. Тези средства са стъпка в правилната посока и ще бъдат насочени във всички сфери на културата – музеи, библиотеки, театри и др.“, допълни Стоянов.

Венцислав Спирдонов сподели пред присъстващите, че като историк, е съпричастен към проблемите им.

„Неведнъж съм заявявал какво могат да направят депутатите за повишаване нивото на културата и историческото наследство на Велико Търново. Основна моя теза са политиките, свързани с децентрализация, за да оставят повече приходи в местната общност. Велико Търново като историческа и духовна столица на България трябва да разполага със сериозен финансов ресурс, за да може да се инвестират още повече средства в културно-историческото наследство. Трудно е с настоящите приходи, които общината получава, да се поддържат толкова много исторически паметници“, категоричен е Спирдонов.

Той допълни, че се лансира идеята Регионалният исторически музей във Велико Търново да е със статут на национален музей и това ще е абсолютно заслужено.

На въпрос има ли стратегия за академичното развитие на музейните специалисти, Станислав Стоянов обяви, че в управленската платформа на ГЕРБ има разработени програми с образователна насоченост в МОН, в които могат да участват специалисти от културната сфера и това ще донесе допълнителен доход към базовия на отделните кадри.

На срещата присъства и кандидатът за депутат Росица Димитрова, която е категорична, че е много важно заетите в сферата на културата да получават достойни заплати и това да им гарантира и достойни пенсии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *