Водещи новиниСъдби

Пътешественик от село Павел обикаля света с пари, спечелени от гурбет

Игнат Игнатов в момента работи в Кипър като морски спасител и замисля следващата екзотична дестинация

 

В Перу

38-ГОДИШЕН ПЪТЕШЕСТВЕНИК ОТ ПОЛСКОТРЪМБЕШКОТО СЕЛО ПАВЕЛ ОБИКАЛЯ СВЕТА с пари, припечелени от гурбет. Игнат Игнатов е търсач на силни усещания и предпочита екзотични места, за които много често си купува еднопосочен билет. Той се опитва от доста години да разгадае философията на живота, понятията за добро, зло, приятелство, съдба, богатство и бедност и т.н. Сега чудакът работи като морски спасител в Кипър и замисля следваща дестинация, за която отново спестява пари от този гурбет. Игнат си има блог, в който вече е написал пътеписи от 9 страни, където е бил. Покрай пътешествията той станал гмуркач, страстен фотограф и любител на звездите, за което си е направил астрономически сайт с 30 000 последователи. Негови почитатели в блога от доста време го съветват да събере своите чудесни девет пътеписа в книга.

 

ЗАРЯЗВА СЛЕДВАНЕТО В УНСС И ЗАМИНАВА НА БРИГАДА В АМЕРИКА

 

Децата от училището в Индия заедно с българина.

Игнат Игнатов е завършил основното си образование в местното училище в Павел, после е продължил средно образование в ТЕ „А. С. Попов“. Бил доста скромен и срамежлив младеж и не е очаквал, че ще стане пътешественик и ще живее за приключенията. Следва казарма, а след нея записва застраховане в УНСС – София. Учел и работел паралелно, за да се издържа, защото родителите му, които и до ден днешен си живеят на село, нямало как да покриват всичките му разходи.

Зарязал обаче следването и заминал на студентска бригада в САЩ. В Америка през деня работел, а през другото време търсел отговорите на въпросите в словата на мъдрите и просветените. Изчел Ошо, Буда, Екхарт Толе. Казва, че колкото повече попива от мъдрите, толкова повече се убеждава, че животът не играе на зарове, че всичко е взаимосвързано и никое събитие не идва случайно.

 

ПЪРВОТО ПРИКЛЮЧЕНИЕ Е ВЪВ ВЕНЕЦУЕЛА

 

На индийска сватба с Маниндер.

Първият епизод от приключенията на Игнат Игнатов е във Венецуела. След две години в САЩ той се прибира у дома в Павел с малко спестени пари и се чуди в какво да ги инвестира. Минало му през ума и да вземе еднопосочен билет за някъде и да кацне в абсолютно непозната държава без план и посока. „Една приятелка ми спомена за брат си, който тъкмо се преместил на един венецуелски остров и искал да си отваря там заведение. Решихме да го попитаме дали си търси инвеститор и колега и той на драго сърце прие. Така се роди мечтата ми да заживея в напълно непознат и различен свят като Южна Америка. Реших да не бързам със заминаването си и си взех билет за след няколко месеца. Дотук, както се вижда, всичко е що-годе нормално и няма чак толкова странни неща освен избора на държавата, разбира се. Братът на моята приятелка заяви, че променя намерението си да живее и да прави бизнес във Венецуела и че най-добре за мен би било да отменя пътуването си. И ето ме, стоящ пред дилемата да послушам здравия разум и наистина да не замина, или да направя това, за което винаги съм мечтал – ей така да тръгна за някъде с еднопосочен билет, без да знам какво предстои, без някой да ме очаква, без да познавам никого. И тръгнах…“, разказва за патилата си Игнат. Той не знае нищо за тази страна, но се записва  на езиков курс.

ТАКА СПОНТАННО И БЕЗ МНОГО МИСЛЕНЕ са се родили и пътешествията му до Перу, Непал, Индия, Аржентина, Уругвай, Патагония, Чили. В Индия ходи два пъти, за да бъде на сватбата на своя приятел от тази страна Маниндер, която продължила седем дни. Финансирането на приключенията до Венецуела и Перу става с парите от бригадата в САЩ. После заминава за Англия, където чисти къщи и работи в хотел. Връща се за кратко у нас и с тези пари заминава за Непал и Индия, а после и за останалите дестинации.

 

ДОБРИНИ ПО ВРЕМЕ НА ПРИКЛЮЧЕНИЯ

 

Игнат и Сибу

Докато е бил за пръв път в Индия, Игнат се запознал случайно с едно момче, което било напуснало службата си в будистки манастир и основало училище за деца от изключително бедни семейства. Сибу бил на 23 години, от които 14 прекарал като будистки монах. Родителите му го дали в манастир още докато бил невръстно хлапе. Когато станал на 22 обаче, решил, че иска да отдаде живота си на другите, вместо да се фокусира в работата по личното си осъзнаване, и напуснал манастира. След това той и още един човек наели малко помещение в едно бедно отдалечено село и се заели да обучават местните деца, които растели неграмотни поради невъзможността родителите им да ги пратят на училище. Сибу и Игнат стават приятели, а нашият приключенец пуска в блога си зов за помощ за средства на училището на Сибу. Доста българи се притичат на помощ и пращат средства. Така българинът, който сам няма пари, е направил голяма добрина в едно малко индийско селце. След време той получил имейл от Сибу, в който доста трогателно разказал как не го е забравил и как дарението е дошло в един доста труден финансово момент за училището.

„Сега пък съм спасител на плаж в Кипър, работя там още от 2018 г. През това време не спрях да търся и други начини за допълнителни доходи. Така дойде на бял свят и първият сайт за една друга моя страст – астрономията. Много работа падна, докато го направя, и още два пъти повече бачкане, докато започне и да работи…“, обяснява търсачът на приключения.

Всъщност той пътешества сам, защото няма кой да бъде с него по няколко месеца някъде по света, признава Игнат. Заради това все още е ерген. Сам по света опознава други култури, различни от тази, с която е свикнал. Сам по света изпитва свободата в нови граници и измерения и сам по света придобива по-ясна представа за това кой е той… или по-скоро кой не е.

Нели СУКОВА

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *