Участници от 3 континента идват за 44-тия международен летен семинар по български език и култура във ВТУ

Най-младият участник в тазгодишното издание на семинара е Мария Олексюк, на 18 години – от Украйна, а най-възрастният – Уолтър Елиът, от Англия, на 70 години

 

75 души от 24 държави от 3 континента (Европа, Азия и Африка) ще вземат участие в 44-тия международен летен семинар по български език и култура, който по традиция ще се проведе във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ от 12 юли до 1 август 2021 г. Най-младият участник в тазгодишното издание на семинара е Мария Олексюк, на 18 години, от Украйна, а най-възрастният – Уолтър Елиът, от Англия, на 70 години. Най-многобройни са групите от Полша, Италия, Румъния, Русия, Германия, Гърция и Сърбия.

По традиция най-голяма е групата на студентите българисти, докторантите, преподавателите и преводачите. Това са хора, които активно се занимават с български език. В семинара се включват участници с различни професии – учител, журналист, банков служител, географ, социален работник, инженер и др. Във форума тази година ще се включат 15 участници, които са го посещавали и предходни години.

Програмата на семинара включва практически обучения по български език и шест специализирани семинара, съобразени с интересите на участниците: съвременен български език; съвременна българската литература, българско изобразителното изкуство; съвременно българско кино; български фолклор; история и култура на България. В рамките на две седмици участниците ще изучават български песни и народни танци. По традиция са предвидени и две екскурзии, които ще запознаят гостите с красотата на българските градове. Последните дни от семинара участниците ще бъдат на Българското Черноморие в курортен комплекс „Албена“.

Международният летен семинар по български език и култура се организира от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ с подкрепата на Министерството на образованието и науката на Република България и със съдействието на Община Велико Търново. Основната цел на семинара по български език и култура е да утвърждава българистиката в чужбина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *