Възрастен пингвин с артрит получи специални ортопедични ботушки

Служители на зоопарка в Сейнт Луис, САЩ, са измислили как да улеснят живота на възрастен пингвин от вида Eudyptes chrysocome на име Енрике, който страда от артрит и са му осигурили специални ботушки, пише сайтът на сп. „Пийпъл“.
В дивата природа пингвините живеят около 10 години, а Енрике вече е на 30 г. Поради напредналата си възраст той е развил артрит и мазоли на крачетата и ходенето и плуването му причиняват болка и неудобства.
Първоначално ветеринарите са се опитали да облекчат страданията на възрастния пингвин със специален мехлем. Мазилото обаче е трябвало да се прилага всеки път след къпане, което означава много пъти на ден. В крайна сметка прилагането на мехлема не е дало резултат. Търсейки начин да помогнат на Енрике, специалистите са били осенени от брилянтна идея.
Ветеринарният лекар Джими Джонсън се сеща, че в друга зоологическа градина е виждал лебеди, които заради проблеми с крайниците носят специални обувки. Джонсън предлага идеята за Енрике да бъдат направени ортопедични ботушки.
Обувките на пингвина, изработени в черно и червено, изглеждат като истинските му крачета и се прикрепват към тях с мека каишка. Всяка сутрин служителите на зоопарка обуват ботушките на Енрике и ги събуват вечер преди сън.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *