151% от месечната норма за валежи са отчетени през юни във Велико Търново

126 ЛИТРА НА КВ. М Е ОБЩОТО КОЛИЧЕСТВО ВАЛЕЖИ, КОЕТО Е ПАДНАЛО В РЕГИОНА ОТ НАЧАЛОТО НА ЮНИ ДО МОМЕНТА. Това съобщи за „Борба“ Петър Станков, ръководител на метеорологичната служба в старата столица. По думите му подобни обилни и интензивни дъждове е имало последно в областта през 2014 г. Все пак уточни, че краят на пролетта и началото на лятото по принцип се характеризират с подобни явления и категорично може да се говори за крайно тревожна влажност.

Той сподели, че най-дъждовният ден е бил 18 юни. Тогава са отчетени най-големи стойности в Караисен – 39 литра на кв. м. На 11 юни пък лидер в класацията е Велико Търново с 31,8 литра на кв. м.

„В този ден е валяло много и само в рамките на 30 минути са отчетени 24,6 литра на кв. м. Любопитно е, че на тази дата, 11 юни, в други населени места в региона е имало в пъти по-малко дъжд. Например в Караисен е валяло едва литър на кв. м, а в Козловец – 0,3 литра на кв. м“, посочи Станков.

Специалистът обясни, че това се дължи на т.нар. купесто-дъждовни облаци, които се образуват над определени места и тяхното действие не засяга други територии. По думите му няма повод за тревога, ако вали цял ден, а само тогава, когато дъждът е интензивен, защото водата влачи наноси и задръства шахти, в резултат на което се стига до наводнения.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *