2700 фазана разселват горнооряховските ловджии

АВДЖИИТЕ ОТ ЛРД „СИДЕР ВОЙВОДА” В ГОРНА ОРЯХОВИЦА СА ЗАПЛАНУВАЛИ МАЩАБНО РАЗСЕЛВАНЕ НА МЛАДИ ЕКЗЕМПЛЯРНИ пернат дивеч през лятото. Осигурили са 2700 фазана от стопанство на фирма „Сокол-БЛРС” край Русе. Част от птиците ловната организация е закупила със собствени средства, а останалите са получени по Националната програма за разселване на дивеч на Национално ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България”.

В инициативата ще се включат всички дружини от дружеството. Вече са доставени заявените 45-дневни птици, като предстои да бъдат доотгледани във волиери, с каквито разполага почти всяка авджийска група. Така пернатите ще се адаптират към местните условия и по-лесно ще оцелеят после, когато ловците ги разселят в ловните полета.

Заради африканската чума по прасетата популацията на дивите свине в региона драстично намаля и все повече ловци се ориентират към птичия лов. Затова и тази година горнооряховското сдружение предвиди необходимите средства за разселване на пернат дивеч. Преди фазаните бяха взети 300 полудиви патици, които първо също подлежат на доотглеждане, преди стрелците да ги разселят в подходящи за тях реки и водоеми.

Майсторите на точния мерник в Горна Оряховица са запланували да разселят и яребици, за които вече е направена заявка.

Колегите им по пушка от Стражица също ще предприемат мерки за повишаване на популацията на пернат дивеч. Пет ловни дружини от ЛРС „Тасладжа” са поръчали 270-дневни фазани.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *