Европейската космическа агенция отчита сериозен наплив от кандидати за бъдещи астронавти

Над 22 000 души, една четвърт от които жени и около 200 души с увреждания, са кандидати да станат едни от малкото бъдещи европейски астронавти. Кандидатурите са почти три пъти повече, отколкото при набирането на персонал през 2008 г., съобщават Франс прес и Асошиейтед прес, позовавайки се Европейската космическа агенция (ЕКА).
Общо 22 589 души от 22 държави-членки на ЕКА и три асоциирани страни са кандидатствали за свободните работни места. Кампанията за набиране на персонал продължи от 31 март до 18 юни.
Европейската космическа агенция получи 8 413 заявления за предишния си избор преди години. Тогава сред кандидатите беше французинът Тома Песке, който понастоящем се намира на борда на Международната космическа станция (МКС), отбелязва Франс прес.
Тазгодишната кампания, насочена към ново и по-разнообразно поколение астронавти, привлече близо три пъти повече хора и четири пъти повече жени (5419) в сравнение с предишната. Стремежът на ЕКА е да наеме повече жени астронавти, както и хора с увреждания, които винаги са мечтали да отидат в космоса.
„Изумени сме от големия брой кандидати. Това е забележително и със сигурност е историческо“, заяви генералният директор на ЕКА Йозеф Ашбахер, който тълкува огромния наплив като „символ“ на европейския апетит за изследване на космоса на борда на МКС и с бъдещи лунни мисии.
Само между четири и шест кандидати ще преминат финалната права в края на 2022 г. след дългия шестстепенен процес на подбор. ЕКА освен това за първи път ще задържи около 20 души, за да създаде „резервен корпус“, както и астронавт с физическо увреждане.
Франция изпреварва съществено другите страни със 7137 кандидати, сред които 1662 жени и 67 лица с увреждания. Следват Германия (3700 кандидати), Великобритания (1979), Италия (1860) и Испания (1344).
ЕКА предстои да избере кандидати, които отговарят на изискванията да са на възраст под 50 години, да имат магистърска степен в областта на науките или инженерството и поне три години професионален опит.
Около 1500 кандидати ще бъдат избрани за следващия етап, който включва психологическо тестване.
Асошиейтед прес припомня, че Европейската космическа агенция е изпращала само две жени в космоса – Клоди Ениер и Саманта Кристофорети.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *