Обединение се стяга за 16-ия събор надпяване „Авлига пее”

Обединение се стяга за 16-ия национален събор надпяване „Авлига пее”, който ще се проведе на

Почистват паметника на Мита Стойчева на площада в Обединение заради фестивала.

3 и 4 юли. Той е посветен на славея на Северна България Мита Стойчева. След прекъсване от една година националният събор ще бъде открит на 3 юли следобeд. Организатори са Община Полски Тръмбеш, кметство Обединение и Народно читалище „Мита Стойчева 1900” – Обединение. Участниците се представят с по две песни, като поне едната от тях е на Мита Стойчева.

Изпълнителите ще бъдат оценявани традиционно от професионално жури с председател проф. д-р Тодор Киров от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Всяка година в събора се включват много изпълнители от цяла България. С пъстротата на своите изпълнения те създават един прекрасен празник на българския фолклор.

По време на събора на 3 юли от 18 часа ще се отбележи и 120-годишнината на Народно читалище „Мита Стойчева 1900”. С богата фолклорна програма в Обединение ще гостува Детско-юношески танцов ансамбъл „Огнени ритми” от Свищов. В последното издание на феста през 2019 г. се включиха над 300 групи и хиляди изпълнители от цялата страна, но през м.г. пандемията попречи да има надпяване. От дни наред кметът на Обединение Христо Ганев почиства площада и паметника на Мита Стойчева, за което е наета специална фирма. Това лято гостите ще могат да се любуват и на детския кът в центъра на селото, направен по проект за 10 000 лв. Освен това в селото и това лято работят и минералните къпални, които са хит за гости от цялата страна.

Н. ГЕОРГИЕВА

Сн. Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.