Спортно училище „Георги Живков“ е финалист в Програмата за училища – посланици на Европейския парламент

Спортно училище „Георги Живков“ – В. Търново, е финалист в Програмата за училища – посланици на ЕП през учебната 2020/2021 г., и зае 14-о място в крайното класиране на най-активните 25 училища посланици от общо 93 участващи този сезон. В края на юни всяко от 25-те училища ще получи плакет за учебно заведение – посланик на Европейския парламент, а учителите и учениците – сертификати за участието си в програмата. В оспорвана конкуренция със старши и младши посланици от всички заведения в страната Спортно училище „Георги Живков“ убедително завоюва своето челно място.

Старши посланици Мирослава Петърчева и Христиан Русев заедно със своите 13 младши посланици смело влязоха в новия формат на програмата, която приключиха с достойни резултати. Бяха проведени различни дейности, свързани с европейското гражданство и парламентарна демокрация по време на годината, изпълнена с предизвикателства. Съобразявайки се с невъзможността за срещи на живо с екипите в училищата посланици, Бюрото на ЕП в България и обучителните експерти изготвиха и допълнително онлайн съдържание за тях под формата на две авторски видеа: „Европейският парламент – функции, правомощия, начин на работа“ с автор проф. д-р Ингрид Шикова и „Програма за училища посланици на ЕП – методи на работа и добри практики“ с автор д-р Красимира Василева. Тези видеоуроци за старши посланици бяха начин за предоставяне на основна информация и ценни насоки за учителите. В тях е отделено специално място на кампанията „Шаро търси дом“, която младите спортисти организираха през първата си година в помощ на приюта за кучета в града с изработката и продажбата на календар.

„Програмата за училища – посланици на ЕП, е много атрактивна и стимулира учениците да бъдат добре информирани за случващото се в ЕС след брекзит. Важно е децата да бъдат провокирани да мислят, да създават умения и творчески да подхождат към проблемите на гражданската демокрация“, смятат старши посланиците в училището.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *