Стотици изпълниха с усмивки и веселие Самоводската чаршия за празника Еньовден

Присъстващите преминаха под венеца от 77 билки и половина и отнесоха в дома си стръкчета от лековити растения

ОГРОМНО МНОЖЕСТВО ОТ ХОРА УЧАСТВА В ОТБЕЛЯЗВАНЕТО НА ЕНЬОВДЕН НА САМОВОДСКАТА ЧАРШИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Емблематичната за старата столица Улица на занаятите посрещна за осемнадесети път гости за празника на лятното слънцестоене и едва побра всички желаещи да се включат в проявите. Малки и големи минаха под венеца, изплетен от 77 билки и половина, и отнесоха в домовете си стръкчета от лечебни треви и растения. Под звуците на българска народна музика присъстващите се забавляваха и ентусиазирано си пожелаваха Еньовден да е началото на края на пандемията.

Началото на програмата бе дадено от водещата Виолета Цанкова, която припомни, че това е най-таченият летен празник, символизиращ магичната връзка на човека с природата, билките и здравето.

„Народът вярва, че в нощта срещу Еньовден небето се отваря и сутринта пада божествена роса. Окъпаните от нея билки в този ден са най-лековити. Затова и от ранна утрин магьосници отиват по планини и ливади, за да съберат 77 билки и половина. Легендата разказа, че в миналото е имало борба между доброто и злото. Господ направил човека от кал, задрямал, а през това време дяволът успял да надупчи творението. Когато Господ се събудил, сложил във всяка дупка по една билка, във всички имало, но за една не останало, затова се вплитат във венеца 77 билки и половина“, заяви Цанкова.

Тя разказа още, че мистиката на Еньовден повелява още носенето на т.нар. „мълчана вода“ от сладък извор. Тя се използва за гадаене и лечение. За целта момите потапят китките си в нея през нощта и на сутринта по тях гадаят кой ще е бъдещият им жених.

„В изминалите почти 2 години, когато ни беше толкова трудно с пандемията, изгубихме близки и приятели. Днешният ден ни дава надежда, че ще бъде за здраве“, допълни водещата.

За празника бяха осигурени мента, маточина, липа, невен, здравец, лавандула, жълт кантарион, лайка, босилек, вплетени в китки и завързани с червен конец против уроки за всички, които желаят да си вземат. Присъстващите бяха запознати със свойствата на билките и начина им на употреба при различни заболявания и състояния. Както традицията поверява, бе извършено ритуално опушване на венеца от лечебни треви.

Организатор на празника за пореден път бе Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“.

Галина ГЕОРГИЕВА

Сн. Ростислав ГРЪНЧАРОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.