Цената на Интерхотела падна със 7 млн. лв., гардове го пазят от разграбване

Най-големият местен хотел вече струва 17,9 млн., чакат оферти за него при синдик в Русе до средата на август т.г.

 

Растителността превзема Интера, докато търсят кой да го купи.

За две години цената на най-големия хотел в региона се стопи с близо 7 млн. лв. За Интерхотела е обявена публична продан от синдика му Венцислава Стефанова, насрочена за 20 август тази година в офиса й в Русе, а началната цена е 17,9 млн. лв. Цената за една от някогашните туристическите перли на старата столица включва целия комплекс от близо 5 хил. кв. метра разгъната площ заедно с всички прилежащи обекти и терена от 15 дка в сърцето на старата столица, върху които е разположен четиризвездният до неотдавна хотел. Междувременно частна охранителна компания ежедневно пази подстъпите до него след множеството посегателства върху имуществото. Според запознати на няколко пъти с цели тирове са изнасяни оборудване и обзавеждане, което е наложило крайните мерки.

Заради липса на кандидати от 2018-а насам различни синдици намаляваха цената на Интера, като първоначално тя бе малко над 25 млн. До 90-те години култовото за наши и международни туристи място, както и за всички соцвеличия от Източния блок бе част от империята на „Мултигруп“ и убития й собственик Илия Павлов. В началото на новия век целият комплекс бе купен от ловешкия бизнесмен Георги Георгиев чрез фирмата му „Генимекс ойл“.

ПРЕДИ 11 Г. ИНТЕРХОТЕЛЪТ Е ЗАЛОЖЕН ЗА БЛИЗО 20 МЛН. ЛВ. В КТБ, КАТО ЗА ТОВА ДОПРИНАСЯ РОДСТВЕНАТА ВРЪЧКА МЕЖДУ БАНКЕРА Цветан Василев и собственика Георгиев. Самият Василев е чест гост в хотела, който собственикът му започва постепенно да освежава.

През 2015 година обаче след фалита на банката започва процедура по несъстоятелност. Според запознати освен заема още редица институции, включително НАП, опитват да си приберат дълговете от дружеството стопанин. Следва и нов удар, като от Министерството на туризма стартират процедура по отнемане на високата категория на хотела заради драстично несъответствие в качеството на обслужване и зададените критерии. Постепенно клиентите се отдръпват от Интерхотела независимо от прекрасната му, градена с години слава. На няколко пъти посетители са изправени пред конфуза в стаите им да няма вода и ток, а малцината, наети в обекта, си търсят неизплатените възнаграждения. На камък удрят и опитите обектът да бъде продаден, след което цената му е намалявана на няколко пъти.

Според запознати в момента за него искат практически сумата, с която ще бъдат удовлетворени кредиторите. Поне още толкова обаче са необходими, за да заработи наново най-големият местен хотел.

Стилян НАЙДЕНОВ

One thought on “Цената на Интерхотела падна със 7 млн. лв., гардове го пазят от разграбване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *