Търновка е магнит за щастливи детелини и има огромна колекция от тях

 

Неотдавна Лилия Христова откри късметлийско стръкче с пет листа, а в сбирката си има и 6-листно, намерено на свято място

 

МАЛЦИНА СА ХОРАТА, КОИТО УСПЯВАТ ДА ОТКРИЯТ 4-ЛИСТНА ДЕТЕЛИНА, сочена от преданията като символ на щастие и късмет. В пъти по-малко обаче са тези, които намират 5- и 6-листна. По статистика на всеки 10 000 детелини пораства една 4-листна. Лилия Христова от Велико Търново има и от трите вида и категорично определя себе си за щастлив човек. Смята, че вместо растенията талисмани да предопределят хубавите събития в живота й, тя привлича благополучие и така попада на рядко срещаните зелени стръкчета.

В края на миналата седмица Лилия открива детелина с 5 венчелистчета, докато се разхождала в село Самоводене.

„Както си вървях, и я видях, даже се върнах крачка назад, понеже ми привлече вниманието, а до нея имаше и 4-листна. Всъщност 4-листни детелини намирам постоянно от няколко години насам. В началото ги броях, стигнах до над 200 на година, но вече спрях и просто се радвам на огромната си колекция“, сподели търновката.

Безспорно най-значима сред находките й е 6-листна детелина. Намерила я преди време в Басарбовския манастир. Младата жена уточни, че всичките й растения талисмани са диворастящи, открити в екологично чисти местности и категорично не става дума за ГМО намеса в структурата им.

ЛИЛИЯ СПОДЕЛЯ, ЧЕ КОГАТО ЧОВЕК ТЪРСИ ХУБАВОТО И ПОЗИТИВНОТО, ВИНАГИ СЕ СЛУЧВАТ КРАСИВИ НЕЩА. Това е рецептата за щастие, твърди тя, и допълва, че не бива да се задълбочаваме в проблемите, а да направим необходимото, за да ги решим без много терзания.

Според най-разпространеното вярване всяко от листата на 4-листната детелина има определено значение. Първият лист символизира вярата, вторият – надеждата, третият – любовта, а четвъртият – късмета. Когато става дума за 5-листно стръкче, последното венчелистче се приема, че характеризира подобряване на финансовото състояние.

НЯКОИ ХОРА ВЯРВАТ, ЧЕ РЕДКИТЕ РАСТЕНИЯ ИМАТ СПОСОБНОСТТА ДА УНИЩОЖАТ ВСИЧКО ТЪЖНО В ЧОВЕК и затова трябва да се поставят в центъра на синя носна кърпа, от която се прави торба. Амулетът постоянно трябва да се държи близо до сърцето, за да го освободи от мъката и да го изпълни с благодат.

Според легенда значението на детелината тръгва още от времето на Адам и Ева. Смята се, че първата жена е взела такова стръкче със себе си при изгонването от Рая, за да й напомня за щастливите дни. Християните правят паралел между формата на растението с четири листа и кръста, върху който е разпнат Исус Христос.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Търновка е магнит за щастливи детелини и има огромна колекция от тях

  • 25.06.2021 в 12:12
    Permalink

    По правило, люцерната винаги има повече листа…

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *