В Белгия и Люксембург са първите прожекции извън България на филма „Блаженият“ на търновеца Станимир Трифонов

В Белгия и Люксембург бяха първите прожекции извън България на най-новия филм на режисьора Станимир Трифонов „Блаженият“.
Българското посолство в Брюксел бе домакин на първото представяне на продукцията извън границите на България, съобщиха от дипломатическата мисия. Филмът разказва за непорочна любов, търсенето на безценно лекарство и за случайната среща с бъдещия президент на САЩ – Джон Кенеди, които преобръщат живота на един човек.
Гост на вечерта бе Емил Андреев – единият от двамата сценаристи на филма и автор на книгата „Боби Блажения и Другия американец“, по която е заснета продукцията.
На прожекцията, организирана от Българската културна асоциация в Белгия в партньорство с посолството, дойдоха много българи, които се включиха и в дискусия с писателя и сценарист Емил Андреев. Прожекцията бе организирана в памет на починалата актриса Лорина Камбурова, която изпълнява главната женска роля във филма.
В петък Българската културна асоциация със съдействието на Културен клуб „Гайда“ даде възможност и на българската общност в Люксембург да види филма на прожекция в град Вианден.
„След дълги месеци на наложена ни от обстоятелствата социална изолация, българското посолство в Брюксел отвори вратите си за духовна култура и общуване. И първите ни гости, естествено, бяха най-близките ни хора – нашите сънародници, които живеят и работят в Брюксел“, каза за БТА българският посланик в Белгия и Люксембург Пламен Бончев.
„Новият културен сезон започна ударно: през седмицата представихме едно от литературните явления за 2020 г. – романът „Опитът“ на Русана Бърдарска, която работи и живее в Брюксел, и първата прожекция извън страната на най-новия филм на режисьора Станимир Трифонов „Блаженият“ по повестта на писателя и сценариста Емил Андреев, който бе специален гост и на двете събития“, каза посланик Бончев.
Той подчерта, че това обещаващо начало е станало възможно благодарение на Българската културна асоциация в Белгия, организатор на събитията и отличен партньор на дипломатическата мисия. „А през есента ни очаква кулминацията – ежегодните фестивали на българската книга и на българската култура в Белгия с редица литературни срещи, прожекции на български филми, театрални представления и изложби“, каза посланик Бончев.
Той подчерта, че желанието му е с помощта на партньорите посолството да се превърне в средище на духовност и общуване с родната култура. „Специално внимание ще отделим на децата, за които готвим интересни ателиета и представления“, допълни Пламен Бончев.
Станимир Трифонов е роден в град Велико Търново на 14 май 1958 г. Завършва ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ и Великотърновския университет „Кирил и Методий“ със специалност българска филология, а през 1986 г. завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност кинорежисура при Димитър Пунев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.