1700 изпълнители от цялата страна се надпяваха и надиграваха край Петропавловския манастир

Фолклорни изпълнители от цялата страна се надпяваха и надиграваха край Петропавловския манастир в ХVІ издание на националния Петропавловски събор. Той се организира съвместно от трите общини – Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец, като началото на тази традиция е дадено през 1993 г., а домакинството е на ротационен принцип. През 2021 година Община Горна Оряховица е символичен домакин на събитието.

„Днес е тържество на нашата памет. Истински празник, който се случва в сърцето. Казват, че човек може да преживее без много неща, но без родова памет животът губи от своята истинска цена. Горд съм, че толкова години подред Горна Оряховица, Велико Търново и Лясковец организират Петропавловския събор за народно творчество „Хоро се вие край манастира“, каза при откриването инж. Добромир Добрев.

Тази година международното участие в събора бе представено от Народен ансамбъл „Изворче“ от село Викторовка, Република Молдова. В репертоара на ансамбъла са включени автентични български песни, обичаи, хора и ръченици.

Най-възрастният участник бе на 90 години – Георги Цоков от Хора за обработен фолклор „Зорница“ с. Пчелище, община Велико Търново. А най-малкият участник бе Елеонора Дениславова от Търговище, която е само на 1 година и половина и взе участие в обичая „Крадене на дете“. Гост-изпълнители на форума бяха певиците от квартет „Славей“. Всички участници в Петропавловския събор получиха грамоти за участие и сувенир със знака на събора.

Дияна ГАНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.