Министърът на правосъдието Янаки Стоилов: „Трябва да се търси съвместяване на българското и европейското законодателство със закона „Магнитски“

Георги Чемширов – председател на Административния съд, министър Янаки Стоилов и кметът на В. Търново Даниел Панов (от ляво надясно)

Необходимо е да се търси съвместяване на българското, дори на европейското законодателство със закона „Магнитски“. Това заяви в петък във Велико Търново министърът на правосъдието Янаки Стоилов. Той присъства на официалното откриване на ремонтираната сграда на Административния съд във Велико Търново и участва в конференция на тема „30 години от приемането на Конституцията – между намеренията на създателите и реалното действие”. „Със закона „Магнитски“ изникна един нов казус, който има фактическа и правна страна. Проблемите с корупцията са отдавна известни, ние няма как да не реагираме на такива въпроси, които засягат изразходването на публични средства, но юридически този въпрос е открит. Необходимо е да се търси такова съвместяване на българския правен ред с актове, които по-нататък оказват своето влияние върху него. На този въпрос стои на европейско ниво, затова наскоро в разговор с европейския комисар по правосъдието поставих въпроса, че е необходимо да се търси изработването на общоевропейско решение, тъй като това засяга и действието на правото на ЕС, мисля, че той прие тази необходимост“, коментира Янаки Стоилов. На журналистически въпрос длъжни ли са към момента държавните институции да се съобразяват с фирмите у нас, санкционирани по закона „Магнитски“, за разлика от бизнеса, правосъдният министър отговори, че този въпрос наистина стои на границата на правото и фактите. „Животът в редица случаи изпреварва стандартните правни решения, проблемът е тези решения да бъдат направени по начин, по който укрепват правото, а не го разколебават“, каза министър Стоилов. Той обяви, че няма хаос в Агенцията по вписванията. „Има непоследователна практика. Има проблеми, които е констатирал докладът от проверката, която възложих, и със забавянията при изготвянето на годишните финансови отчети и свързването на българския търговски регистър с европейския, и със забавянето на обществените поръчки. Ако има проблеми, то те са от това, че има обжалвания на някои от подадените заявления в съда“, подчерта Янаки Стоилов. Според него трябва да има консултации с широк кръг организации и да не се пристъпва към реализация на един или друг вариант на съдебната карта, без да се отчетат всички фактори, а не само тези, които пряко засягат дейността на съдилищата.
Веселина АНГЕЛОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.