Избори 2021

Проф. Костадин Ангелов, водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС: „Амбицията ми е след 4 години всеки лекар да получава три средни брутни заплати“

„Поздравявам и се гордея с всички млади и амбициозни колеги, които са отдадени на науката и медицинската професия“, каза проф. Ангелов

Плановете на ГЕРБ са в края на 4-годишния мандат всеки лекар да получава три средни брутни работни заплати. Това са около 5000 – 6000 лева. Медицинските сестри да вземат по две средни заплати, а санитарите по една. Дано това да се случи. Процесът е труден, но не е невъзможен! Това заяви водачът на листата на коалиция ГЕРБ – СДС за Великотърновския избирателен район проф. Костадин Ангелов.
По време на фолклорния събор край манастира „Св. св. Петър и Павел” в Лясковец той се срещна с млада лекарка, участник във фестивала. Оказа се, че д-р Мариета Радева, освен че е отдадена на народното творчество, е избрала да стартира професионалната си кариера в Държавната психиатрична болница в родното си село Церова кория.
Проф. Ангелов поздрави д-р Радева, която преди година е завършила с отличие медицина в Тракийския университет в Стара Загора и е предпочела да се посвети на нелеката специалност. „Около 4 години работих като санитар в психиатрията“, разкри проф. Ангелов.
Той се поинтересува дали има и други специализанти в Психиатричната болница в Церова кория, но се оказа, че д-р Мариета Радева е единствена. Тя разказа, че е първа година специализант по психиатрия в Александровска болница. „Знам, че има проблем, с който се сблъскват медиците, защото не могат да специализират в малките населени места и са принудени да ходят в университетските центрове. Поздравявам и се гордея с всички млади и амбициозни колеги, които са отдадени на науката и медицинската професия“, каза проф. Костадин Ангелов. Д-р Радева потвърди, че професионалното развитие за младите лекари у нас е изключително труден процес и във финансово, и в образователно отношение.
Проф. Костадин Ангелов сподели, че модернизация на областните болници и мобилни медицински центрове са сред акцентите в програмата на ГЕРБ за следващите четири години. Тези инвестиции ще направят 28-те лечебници аналог на университетските болници. Съвременното оборудване и високите технологии ще позволят на медиците да влязат и в ролята на лектори, ментори и консултанти. Така младите лекари ще могат да се развиват професионално и ще бъдат мотивирани не да търсят столичните болници, а да се развиват в регионите си. Друга мярка в тази насока е тристълбовото финансиране – възнаграждение от болницата и субсидии от държавата и общината, както и за осигуряване на общински жилища.
След като разбра, че младата лекарка е и инструктор по народни танци, обучава деца и самата тя е танцьорка от 10 години, професорът сподели, че и той е играл в състав в продължение на 11 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *