Горещи новини

Съпрузи пострадаха тежко при взрив на газова бутилка в Горна Оряховица

НЕИЗПРАВНА ГАЗОВА БУТИЛКА ГРЪМНА В КЪЩА В ГОРНА ОРЯХОВИЦА, НАУЧИ „БОРБА“. При взрива са ранени тежко 85-годишен мъж и 83-годишната му съпруга. Инцидентът е станал на улица „Колю Фичето“ във вторник следобед, а сигнал на телефон 112 е подаден в 16:00 часа. По информация на наши източници взривът е предизвикан, докато жената готвела.

Същия ден старците зареждали бутилката с газ, но по невнимание поставили редуцил винтила на една страна и той не уплътнявал добре отвора. Така клапанът изпускал от съдържанието и в помещението се получило загазоване. От високата температура станала експлозия.

На местопроизшествието отиват екипи на пожарната, полицията и Спешна помощ – Горна Оряховица. Огнеборците успели да извадят двамата съпрузи, които веднага са поети от медиците.

С по-сериозни поражения е старицата. По първоначална информация изгарянията й са около 35%. Пламъците са обгорили ръцете, краката и лицето й.

Пострадалите, след като получили първа медицинска помощ от здравните работници в железничарския град, са транспортирани до Клиниката по изгаряния в Русе.

За да бъдат предотвратени подобни инциденти с газови бутилки, органите на реда съветват притежателите на такива устройства да не пропускат техническия им преглед, да следят за външна корозия и други механични повреди, да не се съхраняват до отоплителни уреди, да не се препълват при пълнене, а до 80 процента от обема им, а в случай на изтичане на газ, веднага да се потърси помощ от пожарната. Огнеборците алармират и да не се предприема изхвърляне на празни газови бутилки, защото дори в тях да е останало минимално количество, е възможно да предизвикат взрив.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *