Изцяло обновено хирургично отделение и нов мощен скенер повишават нивото на медицинска помощ в Областната болница

Двете придобивки на лечебното заведение са на обща стойност 1,1 млн. лв.

 

 

ХИРУРГИЧНОТО ОТДЕЛЕНИЕ НА МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ СЕ СДОБИ С МОДЕРЕН И РЕНОВИРАН ОБЛИК. То вече посреща пациенти в уютни и комфортни битови условия, а екипът на звеното, който преживя многократно местене из базите на клиниката, заради пандемията, най-сетне получи заслужените удобства и обновени помещения за работа. Инвестицията за ремонта на структурата възлиза на 350 000 лв., осигурени от здравното министерство и собствени средства на лечебницата.

В четвъртък медицинската структура бе официално открита с тържество с предпазни маски. Отец Славчо направи освещаване на отделението, благослови екипа, начело с д-р Николен Стойнов и пожела на здравните работници още дълги години вдъхновение и по-малко страдание за тези, които ще бъдат хоспитализирани в звеното.

В болничната инфраструктура за оперирани има четири ВИП стаи, а в останалите помещения за пациенти са разположени по три легла. Освен това всяка стая разполага с гардероб, шкаф, собствен санитарен възел и т.н.

„Днес е особен празник – Денят на светите братя чудотворци Козма и Дамян. Те са духовни водачи на нашата болница, имали са чувството и благодатта да лекуват, дадени им от Господа, и аз смея да кажа, че в нашата клиника сме техни наследници. Благодаря на усилията на ръководството на болницата, защото най-сетне след толкова много години успяхме да влезем в едно напълно обновено отделение, което наистина да окаже съвременна и качествена медицинска помощ на жителите на Великотърновска област и други региони. ДО ТОЗИ МОМЕНТ ВСИЧКО СЕ ПРАВЕШЕ НА ПАРЧЕ. Д-Р ФИЛЕВ УСПЯ ДА СЕ ПРЕБОРИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА РЕМОНТ НА ОТДЕЛЕНИЕТО“ заяви д-р Стойнов.

Той допълни, че въпреки трудностите породени във времето на пандемия, колективът е успял да се съхрани и ще продължи да работи, за да може да върне усмивките на хоспитализираните.

„Реновирането е от голямо значение за пациентите, защото когато човек е в стресова ситуация предвид заболяване, едни нелицеприятни битови условия още повече засилват драмата в душите им. Освен това екипът прекарва повече време тук отколкото вкъщи, при семействата си. Затова беше жизнено важно да се направи обновяване. Смятам, че се получи добре“, коментира изпълнителният директор на МОБАЛ д-р Стефан Филев.

Той не пропусна да благодари за отдадеността на всички в хирургията, които осигуряват 24-часова помощ в денонощието. Подчерта, че кадровата криза е сериозна и в отделението има само три млади медицински сестри, а най-младият лекар е на 38 години.

По думите на д-р Стойнов обаче има лъч надежда за приемственост, тъй като получил уверение от двамата новозавършили лекари – младеж и девойка, които пожелали да специализират в отделението. Допълни, че около 1000 души годишно преминават през структурата, като повечето от тях са по спешност. След възстановяването на плановите операции, има  а листа с желаещи за две седмици напред.

„От утре стартира процедурата и за обществена поръчка за ортопедия. Структурата ще се премести в крилото срещу хирургия в нова болница, на мястото на Втора хирургия. Постепенно вървим по програмата, която всички колеги сме предначертали и одобрили.  Преместването, ремонтирането и обзавеждането на ортопедия ще струва около 450 000 лв.“, посочи шефът на болницата.

ОТЕЦ СЛАВЧО ОСВЕТИ И НОВИЯТ МОДЕРЕН СКЕНЕР, КОЙТО ВЕЧЕ Е МОНТИРАН В ОТДЕЛЕНИЕТО ПО ОБРАЗНА ДИАГНОСТИКА В КЛИНИКАТА. Мощният апарат струва 760 000 лв., отпуснати от здравното министерство. Той е 64-срезов, а по думите на рентгенолога д-р Диан Митев, ще донесе огромни ползи за пациентите и ще улесни значително работата в структурата. Медикът обясни, че старият компютърен томограф, който е на 9 години, също ще продължи да работи.

„Ще продължим да боравим и с двата скенера, а целта е да се обслужват повече пациенти – по качествено и по-бързо, особено при спешни състояния, защото когато се случват катастрофи и трябва да се изследват няколко пациенти едновременно, не може да избираме кой да е първи и втори. Така ще имаме възможност да ги обработим едновременно“, подчерта специалистът. Той уточни, че ползи от новата техника ще има и за планово хоспитализираните, при които се налага образна диагностика, но заради животозастрашаващи случаи понякога се налага да чакат реда си.

По думите му, новият скенер е почти 4 пъти по-мощен от стария.

 

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки: авторката

One thought on “Изцяло обновено хирургично отделение и нов мощен скенер повишават нивото на медицинска помощ в Областната болница

  • 01.07.2021 в 14:58
    Permalink

    Супер, честити нови придобивки на търновската болница. Сега остава да се сдобие и със специалисти, които да работят съвестно. Напоследък само с издънки се прочува местното лечебно заведение. А като гледам как с месеци не могат да излекуват кашлицата на детето ми…щеше да е смешно ако не беше тъжно.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.