Водещи новиниОбщество

Слънцезащитни продукти ментета заливат търговската мрежа

Фалшивите продукти за тен водят до тежки изгаряния на кожата и алергични реакции

 

МНОЖЕСТВО СИГНАЛИ ЗА ФАЛШИВИ СЛЪНЦЕЗАЩИТНИ ЛОСИОНИ, СПРЕЙОВЕ И КРЕМОВЕ ЗАЛИВАТ ИНТЕРНЕТ ФОРУМИТЕ И СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ. Потърпевши споделят, че продуктите ментета водят до прегаряне на кожата и сериозен дискомфорт. За проблема потвърждават и от организацията „Активни потребители“, които установили, че има несъответствие между изписания на етикета UV фактор и реалния. Резултата от употребата на некачествените артикули отчитат дерматолозите. Кожните лекари се налага да изписват терапии срещу изгаряния и алергични реакции още в началото на лятото. Прогнозират, че през юли и август пред кабинетите им ще се извият големи опашки от пациенти с такива оплаквания. От „Активни потребители“ излизат с позиция, че възможността фалшивата слънцезащитна козметика да достига на пазара, се дължи на факта, че много от продуктите не са тествани.

Опарилите се с ментата разказват, че скоро след намазване кожата се зачервява, а до 6 часа след излагане на слънце започват неразположенията. Тогава нито кисело мляко върху проблемните зони, нито други стари изпитани рецепти помагат. Болката отшумява едва след 2 дни. В някои случаи обаче дори тогава продължават тревожните симптоми.

ДЕРМАТОЛОЗИТЕ ОБЯСНЯВАТ, ЧЕ ПРИ ТАКИВА ПАЦИЕНТИ ПРЕДПИСВАТ ОХЛАЖДАЩИ ЛОСИОНИ, КОМПРЕСИ И ДОРИ МЕДИКАМЕНТИ ЗА ОРАЛЕН ПРИЕМ. Специалистите съветват хората да избират внимателно слънцезащитните продукти за своята ваканция и да купуват такива с UV фактор 50. Най-значимият критерий за качество остава цената. Уточняват, че могат да се доверят на кремове, спрейове и лосиони над 15 – 20 лв. Продуктите следва да се втриват в кожата поне 10 минути преди излагане на слънце, за да може да попият и да осигуряват максимална защита.

Медиците са категорични, че протекция срещу действието на слънчевите лъчи не трябва да се прави само когато човек е на плаж, но и в ежедневието.

Въпреки наличието на фалшиви артикули в последно време има само три слънцезащитни продукта, изтеглени от пазара. Регионалната здравна инспекция във Велико Търново съобщи за кремове на южнокорейска марка, която доброволно е оттеглила свои стоки заради публикувани твърдения в медиите, че те не отговарят на посочения в етикета UV фактор.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *