Свищов между комарите и бедността

Екипът на „Изправи се! Мутри вън!“ продължава отворените анкети, в които гражданите посочват проблемите си из основните селища във Великотърновската област. Вече са обработени и готови резултатите от допитването за Свищов.

Прави впечатление, че три от ключовите въпроси имат почти равен резултат. Проблемите с водоснабдяването и пътната настилка традиционно присъстват в отговорите на хората, какъвто беше случаят и с анкетата за Велико Търново.

„Очевидно дългата пропагандна кампания на ГЕРБ и Бойко Борисов, че възстановяват и обновяват инфраструктурата в страната, е въздух под налягане“, коментира водачът на листата Арман Бабикян.

За сметка на това, както виждаме от проверките на служебния кабинет, огромните суми са разплащани на приятелски фирми авансово, и то за обекти, които не са построени.

„Явно държавният бюджет е превърнат в институция за безлихвени кредити“, коментира експертът Цветомир Енев с N 102 в листата на „Изправи се! Мутри вън!“ – Велико Търново.

Специфичният проблем на всички дунавски градове – нашествието на комари, изглежда комично за мнозина, но e истински проблем за хората там, с който местната власт очевидно не се е справила. Голямата тема в Града на Алеко е икономическата криза, а оттам и бедността. Около 80% от анкетираните посочват това като основен проблем за общината. Слабата транспортна свързаност между общинския център и населените места, както и неизползваните трансгранични възможности обричат крайдунавския град на потенциал от четири-пет предприятия, които осигуряват повечето работни места.

„Със сигурност този въпрос не може да се реши от местната власт, но трябва да се работи активно с нея“, заявиха от екипа на листата с N 8. Като университетски град, Свищов произвежда най-ценното – знание, а икономиката в района не е базирана на знание, което дава висока принадена стойност и съответно по-високи доходи за населението.

Най-евтиният транспорт по вода до сърцето на Европа не е превърнат в инвестиционно предимство и на практика не е създаден модел за икономическия успех на района.

В програмата ни за управление има добри възможности за развитие на модерни предприятия и за реализация на селскостопанската продукция след преработка.

„Това са само първите стъпки, от които трябва да тръгне съживяването на Свищов“, заявиха експертите от екипа на коалицията. До ден стартира и анкетата за Горна Оряховица, с която продължава проучването сред гражданите на областта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.