Водещи новиниЗдраве

Велико Търново ще домакинства Националния конгрес на рентгеновите лаборанти

В СТАРАТА СТОЛИЦА ЩЕ СЕ СЪСТОИ ТРЕТИЯТ НАЦИОНАЛЕН КОНГРЕС НА БЪЛГАРСКАТА АСОЦИАЦИЯ НА ЛАБОРАНТИТЕ В ОБРАЗНАТА ДИАГНОСТИКА И ТЕРАПИЯ. Очаква се на форума да присъстват близо 200 професионалисти по здравни грижи от цялата страната, които ще обменят опит и добри практики в периода 2 – 4 юли. Събитието ще се проведе в три локации, за да бъдат спазени всички противоепидемични мерки, свързани с разпространението COVID-19. Официални гости на конгреса ще са проф. Галина Кирова, проф. Начко Тоцев и доц. Мария Недевска.

Официалното откриване ще бъде в петък от 17:00 часа в залата на хотел „Болярски“. Преди това в 14:00 часа в хотел „Панорама“ ще се проведе уъркшоп, чиято основна тема е „Оптимизиране на протоколите при провеждане на контрастно усилена компютърна томография. Поведение в случай на нежелано събитие/реакция“.

В рамките на конгреса участниците ще изнасят своите презентации в МДТ „Константин Кисимов“. Медицинското събитие се домакинства от Велико Търново, след като преди две години ст. рентгенов лаборант Мима Митева от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ беше избрана за председател на III конгрес на Българската асоциация на лаборантите в образната диагностика и терапия.

„Идеята на настоящия национален конгрес е да се представят новостите в сферата на образната диагностика, нуклеарната медицина и лъчетерапия, като се очертае ролята на рентгеновите лаборанти в технологичните предизвикателства. С научната програма се стремим да отговорим на очакванията на аудиторията. Ще се обсъдят и клинични случаи от практиката в областта на образната диагностика и радиационната безопасност. Презентациите са в няколко направления – ядрено-магнитна томография, компютърна томография, нуклеарна медицина, лъчелечение и обучение на рентгеновите лаборанти“, поясни тя.

ОТДЕЛЕНИЕТО ПО ОБРАЗНА ДИАГНОСТИКА НА ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА ЩЕ УЧАСТВА С ДВЕ ПРЕЗЕНТАЦИИ. Първата, с която ще бъде открит форумът, е на тема „Атрофия на хипокампуса при леки когнитивни увреждания – роля на магнитнорезонансното изобразяване“ с екип Татяна Илясова и Мима Митева. Втората е на тема „Компютъртомографска ангиография на долни крайници“, изготвена от Пламен Замфиров и отново Мима Митева. Работната програма ще завърши с Общо събрание на Българската асоциация на лаборантите в образната диагностика и терапия.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *