Акупунктура на ухо за различни заболявания единствен в региона практикува масажистът Преслав Николаев

Търновецът съчетава метода с вендузотерапия, прилагана в Египет и Китай

ВЪРХУ УШНАТА МИДА СА РАЗПОЛОЖЕНИ ТОЧКИ, КОИТО ОТГОВАРЯТ НА ВСИЧКИ ОРГАНИ И СИСТЕМИ В ЧОВЕШКОТО ТЯЛО, ПРОПОВЯДВА КИТАЙСКАТА МЕДИЦИНА. Тяхното третиране чрез акупунктура води до подобряване на различни състояния и възстановяване от заболявания. Методът датира от хилядолетия, а във Велико Търново се прилага от масажиста Преслав Николаев. Той усвоил техниката от популярния иглотерапевт Робърт Сарафов, който от своя страна работел в Южна Африка в продължение на 15 години. Боляринът преминал обучение при него, при което усвоил спецификата на този стар способ. Разказва, че съчетан с вендузотерапия, носи голяма ефективност и полза на хората.

Преслав Николаев се занимава професионално с масажи и терапии от 4 години. Работи с футболния отбор „Етър“ – Велико Търново, и с дублиращия тим на старата столица, като се грижи за възстановяването на спортистите след мачовете и всичко, свързано с добрата им физическа кондиция. Първоначално изкарал курс за класически масаж в областния град, след което продължил да надгражда с тайландски масаж при Калин Ненков в София, дълбоко тъканен масаж, ломи-ломи и други масажни техники при Марио Ел Хамули – основател на Международната швейцарска академия по масаж, и т.н.

Сред многото усвоени методи и практики изпъква т.нар. акупунктура на ушна мида. Тя води началото си от Китай, има последователи по целия свят и се смята, че притежава свойството да мобилизира организма сам да се справи с болка, заболяване или друго тежко състояние.

„Иглотерапия върху ушна мида лекува абсолютно всички проблеми в човешкото тяло. Въздейства се чрез микроигли и няма никакви рискове да се навреди на човек, а само възможност да му помогнеш“, подчерта Преслав.

Съществува и схващане, че техниката води и до отслабване, атакувайки точките на стомаха, ендокринната система, глада и антистреса.

„Методът е усъвършенстван през годините от световни акупунктористи. Работи много добре, когато се съчетава с вендузотерапия. Тя е изключително полезна не само с цел облекчаване на болка, но и с цел превенция, защото в китайските книги навсякъде пише, че превенцията е здраве. Превантивно може да се работи върху всяка зона, няма възрастово ограничение за пациентите“, уточни масажистът.

ВЕНДУЗИТЕ НАПОДОБЯВАТ ЧАШКИ, НАПРАВЕНИ ОТ СТЪКЛО, СИЛИКОН И Т.Н., КОИТО СЕ ПОСТАВЯТ ВЪРХУ КОЖАТА, ОБРАЗУВА СЕ ВАКУУМ, чрез който се омекотяват тъканите, увеличава се циркулацията на кръв, изхвърлят се токсините и се постига тонизиране. Използват се при скованост, стегната мускулатура, проблеми с черния дроб, бъбреците и белите дробове, настинки, травми, мигрена, безсъние и много други. Правят се на гръб, ръце, крака, глава, корем, рамене, бедра и т.н.

„Когато се създаде вакуум в зоната – кожата посинява като реакция, но това не притеснително, защото тя се регенерира, а това засилва метаболизма и той започва да работи по-добре, отколкото е работил преди. С всяка следваща процедура болката и проблемът отшумяват. Сега например работя с една жена, която е преживяла инсулт. С вендузотерапията вече е възстановена на 40 процента“, увери той.

Вендузите стоят върху кожата от 5 до 25 минути, като първоначално се усеща лека болка, после гъделичкане, загряване и накрая отпускане.

Посочи, че съществуват и т.нар. „кръвни вендузи“, при които се подхожда по същия начин, но кожата се палпира с ланцета. При процедурата няма нищо страшно, категоричен е той и уточни, че може да се прави два пъти в седмицата. След нея обаче не се препоръчва полов акт до 24 часа, взимане на душ, консумация на алкохол и бързи храни.

Преслав борави и с най-новия и модерен в света масажен пистолет за дълбокотъканен масаж – Theragun Pro 4. С него се правят процедури, с които се съкращава поне с 2 дни възстановяването на спортисти след интензивно състезание и натоварване. Съвсем скоро ще му бъде доставен и иновативен апарат за лимфодренаж, представляващ ботуши, които се обуват за възстановяване посредством ниска амплитуда и без дискомфорт. До дни ще се сдобие и с апарат за криотерапия. Това е леден панталон с пасивна компресия, използващ охлаждащи подложки за възстановяване и заздравяване на мускулите и ставите.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Акупунктура на ухо за различни заболявания единствен в региона практикува масажистът Преслав Николаев

  • 02.07.2021 в 11:32
    Permalink

    някой ходил ли е и препоръчва ли?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *