Бебето лястовиче пак бе избутано от гнездото, екоинспекторите го изпратиха в спасителен център

СПАСЕНОТО МАЛКО ЛЯСТОВИЧЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ЗА КОЕТО „БОРБА“ РАЗКАЗА В СРЯДА, ОТНОВО БЕ ИЗБУТАНО ОТ ГНЕЗДОТО. От РИОСВ заявиха специално за областния ежедневник, че на 30 юни е получен втори сигнал за същото птиче, вдигнало по тревога предния ден екип на ОП „Зелени системи“.

Експертите са установили, че в гнездото се намират още четири малки екземпляра от вида „Селска лястовица“. Те са в пухово оперение и не могат да летят. Служители на ведомството обясниха, че е естествен механизъм, когато има повече малки, по-големите и по-силни да избутват по-слабите и по-малките.

При оглед на района не е установено друго достъпно гнездо, в което да може да бъде преместено падналото бебе. Взето е решение да го транспортират до Спасителния център за диви животни в Стара Загора за последващи грижи.

РИОСВ напомня, че при намиране на паднала млада лястовица първо се прави опит същата да бъде върната в гнездото, за да могат нейните родители да продължат да се грижат за нея. В случаите, в които малкото отново бива избутано, съществува вариант за неговото оставяне в естествена среда – търси се друго достъпно гнездо на същия вид лястовица, в което да бъде преместено. Лястовиците са вид, който полага грижи за всички малки, намиращи се в създаденото гнездо, независимо дали малките са излюпени в него, или не.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимката е илюстративна.

One thought on “Бебето лястовиче пак бе избутано от гнездото, екоинспекторите го изпратиха в спасителен център

  • 02.07.2021 в 13:48
    Permalink

    Абе, с какви глупости ни занимавате? Лястовичето избутано от гнездото! Спасителна акция, институции и транспорт ! И „РИОСВ заявило специално…“
    Добре, че кварталната котка е била в отпуск !

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.