Ива Митева от „Има такъв народ“ във В. Търново: „Да се обединим и като един ураган да пометем всичко по пътя си“

Експертите на партията представиха приоритети си в различни сфери и потърсиха мнението на жителите на старата столица

 

ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА „ИМА ТАКЪВ НАРОД“ ПРОВЕДОХА ЕКСПЕРТНА СРЕЩА-ДИСКУСИЯ С ЖИТЕЛИ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО в четвъртък вечерта. В нея се включиха едни от най-разпознаваемите членове на партията – бившият председател на народното събрание Ива Митева и проф. Андрей Чорбанов и премина при огромен интерес от граждани. Всички кандидат-депутати споделиха приоритетите си в различните сфери, като особено внимание бе обърнато на мнението на хората, които партийците на Слави Трифонов призоваха да участват активно в политическия живот. Всички присъстващи бяха категорични, че е време за промяна, слагаща край на корупционните практики и реализиране реформи за благото и просперитета на страната, които да дадат положително отражение върху всеки българин. Събитието се проведе в емблематичната зала на музей „Възраждане и Учредително събрание“, отчитайки символиката за начало на нов ред, следвайки завета на предците ни, участвали в създаването на Търновската Конституция през 1879 г.

Срещата бе открита от областния координатор на „Има такъв народ“ адв. Момчил Иванов. Той насърчи присъстващите да споделят вижданията си за промяна, уверявайки, че дадените мнения ще бъдат взети предвид, когато дойде време за реализиране на политиките.

„Много е вълнуващо да се изказваш от трибуната, от която са говорили личности като Петко Каравелов, Петко Славейков, Драган Цанков, Константин Стоилов, в тази свещена зала, в която е приета първата Конституция. 142 години по-късно отново сме изправени пред задаването на редица въпроси относно това какво следва да се промени в тези основи, които залегнали в нашето държавно управление, за да направим живота си по-добър. Естество няма да променяме Конституцията, а сме тук, за да говорим в отделните ресори, за които ние сме готови да работим и да облечем законодателно след 11 юли“, заяви адв. Иванов.

След него думата взе Ива Митева, която припомни, че търновци следва да се гордеят с факта, че 10 представители на старата столица са били председатели на народното събрание. Коментира, че повечето от тях са получили образованието си в чужбина.

„Напоследък чувам упреци за това, че повече гледаме към младите, които са завършили зад граница. Да, смятаме, че както народните представители, така и тези в управлението, трябва да имат стабилно образование, да са възпитани, да знаят какво правят, да имат опит. Искаме да спрем алчността на властващите, както се е случило при създаването на Търновската Конституция с намаляването на възнаграждението на монарха, съкраващаването на броя на министерствата и т.н. Преди да дойдем бяхме в Свищов, в музея на Алеко Константинов и разгледахме негови дописки. Всички си спомняме фейлетона му „Угасете свещите“ и е тъжно, че към днешна дата все още си говорим за фалшифициране на изборите и за купуване на гласове. 1894 г е написан този фейлетон, а е особено актуален и сега“, коментира бившият председател на народното събрание.

„Алеко Константинов е писал за страдалческия български народ, за моралното влияние на управляващите при избора ни, за всичката намеса по време на гласуването. Много правилно е определил тогава, че народът е бил поставян в такова състояние, че той е призовавал нацията като един ураган да помете всичко напред. В момента сме точно на този път, на който трябва да се превърнем в един ураган и да пометен всичко по пътя си“, призова тя.

По думите й е дълг на всеки да участва в политиката и да не бъде безразличен към случващото се в страната.

Проф. Андрей Чорбанов изрази признателност за подкрепата, която гласоподавателите са дали за „Има такъв народ“ при предходните избори и подчерта, че благодарение на това са успели да променят правилата при вот. Посочи, че при новите обстоятелства изборите ще са много по-честни спрямо миналите.

„Чуваме много критики срещу машинното гласуване, че не се прави навсякъде по света, което до някъде така, но никъде в Западна Европа например не се купуват гласове. За нас са много важни срещите с хората. Искаме всички да видите, че ние сме нормални хора, хора като вас и никой не възприема себе си за професионален политик. Всички сме експерти в различни области, но решихме да се организираме и да променим нещата.       Законите би следвало да бъдат рамките, в които се организира нашия живот, ако те не са добри и правилни, то съответно и администрацията, която ги прилага няма да може да се справи“, посочи именитият имунолог.

Допълни, че в сферата на здравеопазването трябва да се променят много основни неща – от организацията на болничната помощ до работата със Здравната каса, както и доболничната и спешната помощ.

„На последно място сме по профилактика и това е причината да имаме толкова висока смъртност“, допълни той.

Проф. Николай Радулов, който е дългогодишен преподавал по Национална сигурност в Нов български университет и бивш секретар на МВР заяви, че със сигурност реформи трябва да има в  сферата на сигурността, но те трябва да са съпроводени и с промяна в мисленето и поведението на гражданите.

„Ако бяхме спазвани сегашните законите щеше да има много повече ред и по-малко корупция. Всички служби трябва да работят в полза на обществото. Би било добре да следваме девиза на американската полиция – „Да защитаваме и служим“, подчерта той.

Ивайло Кожухаров – специалист в сферата на туризма пък бе категоричен, че този отрасъл не е управляван от хора в бранша през последните 10 години. Сподели, че се сферата се подценява, но тя има силна социално-икономическа роля.

„Икономическа, защото туризмът е огромен консуматор на транспортни услуги, храни, напитки и т.н. Социална, поради осигуряване на работни места и даваме възможност младите да намерят препитание по родните си места, вместо да търсят работа в други градове и чужбина. Задвижването му има ефект върху много други сектори. Туризмът не е само шезлонги и чадъри, а искаме да се фокусираме върху много други аспекти, като културния туризъм, конферентния туризъм и т.н“, заяви той.

Нерихан Ибрям, която е член на постоянната комисия по образование на партията, сподели, че с колегите си работят повече от 3 години по програма в това направление. Категорична е, че образованието е фундамента на всяка една държавата и без него няма как да се просперира.  „Разчитаме на широко обществено обсъждане и на целия сектор, на мнение и подкрепа на учителите, защото това са хората засегнати от проблемите и те могат да посочат верните решения“, каза тя.

Красимир Димитров, експерт в областта на опазването на културното наследство изтъкна, че България има спешна нужда от връщане на парламентаризма, който е бил загубен в последните години.

„Време е за друго експертно отношение към културата, държавническо отношение към културата. Смятаме, че можем да работим за излизането на културата от столицата и от големите градове. В 120 градове и 130 села има читалища – огнища на култура и духовност, те трябва да бъдат съхранени, защото има такъв народ“, заяви той.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки: авторката

2 thoughts on “Ива Митева от „Има такъв народ“ във В. Търново: „Да се обединим и като един ураган да пометем всичко по пътя си“

 • 02.07.2021 в 9:41
  Permalink

  Момочил Иванов– бивш Седесе, бивш РЗС, сега ИТН. Бивш шеф на Спортни имоти. Махнат за присвояване. Като ураган щял да помита всичко по пътя си. Некой верва ли……

  Отговор
 • 02.07.2021 в 14:12
  Permalink

  Моля ви не помитайте стадион „Ивайло“!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.